Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на кокичето (Galanthus)

Кокиче (Galanthus)... Кокиче (Galanthus)...

Всяка пролет нежните му цветчета надничат над все още неразтопения сняг, за да предизвестят идването на пролетта. Естествените му местообитания са в умерените планински области на Европа, по поляните или шубраците до 1800 метра надморска височина. Отглежда се и в градините. Непретенциозно и много елегантно, кокичето е сред най-предпочитаните, за отглеждане, пролетни цветя. Но наред с декоративните си качества, то притежава и лечебни свойства.

проф. д-р Димитър ПасковЦветчетата съдържат дъбилни вещества, гликозиди и алкалоиди (галантамин, ликорин, тацетин, нивалидин), които подпомагат провеждането на нервните импулси, повишават тонуса на скелетната и гладката мускулатура, разширяват периферните съдове, понижават кръвното налягане и засилват функциите на различни центрове в организма. Блатното кокиче (Leucojum) е с най-високо съдържание на нивалин, но видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Тези полезни свойства на кокичето са предпоставка за използването му като суровина във фармакологията.

Нивалин (Nivalin)...У нас за пръв път активните му вещества са изолирани от учените Пасков и Иванова през 1956 година, а от 1958 година започва производството на препарата Нивалин, придобил световна известност с ефективните резултати при лечението на полиомиелит и детска церебрална парализа.

Продуктите, разработени на база екстракт от кокиче, са предназначени за лечение на неврит на седалищния нерв, радикулит и травматични увреждания на периферната нервна система. Фармацевтичните пррепарати се използват при проблеми, свързани с предозирането на миорелаксанти и импотентност. Прилагат се при мускулни дистрофии, церебрални парези, в рентгеновата диагностика и други. Терапията с медикаменти, съдържащи нивалин дава много добри резултати и при страдащите от болестта на Алцхаймер.

Въпреки високата си ефективност при лечението на редица сериозни заболявания, продуктите с екстракт от кокиче са противопоказни за страдащите от стенокардия, сърдечна недостатъчност, епилепсия и бронхиална астма.

Всички лекарства се приемат само след предписването им от лекар и под строг медицински контрол. Самолечението е недопустимо, тъй като може сериозно да застраши живота на болните. Особено опасно е предозирането на продуктите, съдържащи нивалин. Първите признаци за отравяне са: гадене, повръщане, коремни спазми, диария, спазъм на бронхите, брадикардия и нарушена сърдечна дейност. При появата на някой от изброените симптоми следва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Интернет-пространството изобилства от рецепти за приготвянето на различни отвари от цветчетата и листата на кокичето. Въпреки посочените положителни резултати при лечението на горе изброените здравословни проблеми, поради силната токсичност на растението ПРИЕМЪТ НА ОТВАРИ И НАСТОЙКИ ОТ КОКИЧЕ Е ЗАБРАНЕН.

Това не се отнася за спиртния извлек, който е с външно приложение. За да се приготви са необходими около 100 свежи цветчета, които се отделят от дръжките, измиват се и се отцеждат. Поставят се в стъклена бутилка и се заливат с 1 литър домашна ракия (за предпочитане с по-висок градус). Съдът се затваря плътно и се поставя за 45 дни на тъмно и хладно място. Необходимо е всеки ден да се разклаща енергично. Течността се прецежда. Съхранява се в тъмна бутилка, при хладилни условия. Спиртният извлек се използва за разтривка при ставни болки, плексити и артрози. Успокоява болката на страдащите от шипове. За целта със спиртния извлек се прави компрес, който се поставя върху болезнения участък, върху който престоява 30 минути. Особено ефективна е разтривката с тинктурата, направена още при появата на първите признаци на настинка.

Полезните свойства на кокичето не се изчерпват с казаното дотук. Една от неговите съставки – лектин – е мощен инсектицид и се използва в производството на препарати за борба срещу пеперуди, молци, бръмбари, скакалци и листни въшки. Веществото е все още малко познато, но в момента се изследва влиянието му върху HIV-вируса. Учените са обнадеждени от постигнатите резултати, но проучванията и тестовете продължават...


Последна промяна: Понеделник, 09 Април 2018 08:37


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...