Logo
Печат на тази страница

Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys)

Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys)... Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys)...

Червеното подъбиче (Teucrium chamaedrys) е многогодишно тревисто и медоносно растение. Този представител на семейство Устоцветни (Lamiaceae) е разпространен в Западна Азия, Северна Африка и Европа. Видът е широко разпространен у нас и по Средиземноморието. Каменистите и тревисти зони предлагат най-добри условия за развитието му, но вирее еднакво добре по поляните, около диворастящите храсти и в смесените гори от 0 до 2000 метра надморска височина.

Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys)...Стъблата на Червеното подъбиче са четириръбести, полегнали или изправени и достигат височина до 30 см. В края на вегетационния период се наблюдава леко вдървесивяване в основата им. Листата са срещуположни, леко овласени и представляват издължени овали с клиновидна основа. Формата им наподобява дъбово листо с дължина между 1 и 4 см, откъдето идва и латинското му наименование (в превод от „chamai“- земен и „drus“ -дъб“). Листата са закрепени са към стъблата посредством къси дръжки (1-6 мм) и на пръв поглед приличат на приседнали. Цъфтежният период започва в края на пролетта и продължава до началото на есента. Розово-червените цветчета са събрани в класовидни съцветия, разположени в прешлените и пазвите на връхните листа. Едрината им не надхвърля 1 см. Всяко цветче се състои от пет листна тръбеста чашка с пет зъбеца в отвора. Пет листното тръбесто венче е само с една долна, петделна устица с по-голям и заоблен среден дял. Тичинките са 4, като двете са по-дълги и се подават извън цветчето. Плодникът има два плодолиста и горен двугнезден яйчник. Цветните дръжки са по-къси от чашката. Плодът е кутийка с четири орехчета, която се разпуква след съзряването.
Растението притежава бактериостатични свойства по отношение на патогенните бактерии, причиняващи чревни инфекции (дизентерия, паратифоза и др.). В народната медицина се използва за подобряване функциите на стомашно-чревния тракт, при лечение на хемороиди и за възбуждане на апетита. Намира приложение при производството на ликьори и вермути. В миналото са използвали корените за боядисване на естествени материи като коприна и вълна. Познато е под наименованието горчива чубрица.

Предпочита леките и добре дренирани субстрати с неутрална реакция, но вирее и върху слабо алкални почви. За да формира гъста корона се нуждае от много светлина и умерено поливане. При прекомерно засушаване листата се обагрят в червено, както през есента, преди да опадат. Подрязва се два пъти в годината - през пролетта - за оформяне на короната и по-драстично след прецъфтяване, за постигане по-голяма плътност на короната. Подъбичето е устойчиво на болести и неприятели и не се нуждае от каквато и да било профилактика. Размножава се вегетативно – чрез полузрели резници, взети през лятото или чрез разделяне на коренището в ранна пролет. Хибридните сортове могат да се размножават и чрез семена.

Въпреки своята непретенциозност, по отношение на условията на отглеждане, Червеното подъбиче се използва рядко в паркоустройството и оформянето на градините. Неговата силна токсичност прави растението неподходящо за засаждане в градините на домове, в които има малки деца. По тази причина ботаниците са създали хибриди, които притежават атрактивно обагрени листа и клонки (в кремаво) и не са отровни. Най-популярният сред тях е Teucrium х lucidrys, създаден на базата на Т. chamaedrys и Т. lucidum. Поддържането на богатата декоративност на хибридите изисква редовно подрязване, тъй като „застаряващите” листа губят пъстроцветната си окраска.

Teucrium X lucidrys 'Prostratum'...

Teucrium X lucidrys 'Prostratum'

В озеленяването се използва предимно за изграждането на ниски живи плетове. С особен ефект се откроява бордюрът от вариетети с изпъстрени листа и клонки. Добрата поносимост към подкастрянето дава възможност за оформянето на фигури с перфектна геометрия.

Компактната структура на подъбичето го прави подходящо за засаждане в скални градини и алпинеуми. Съжителствата добре с различни видове храсти, треви и цветя и внася екзотична нотка в оформянето на цялата цветна композиция, стига да му се осигури местоположение с интензивна осветеност.

Поради токсичността на растението, използването на предпазно облекло при обработките е задължително. Въпреки декоративните качества на Червеното подъбиче, всяко подценяване на мерките за безопасност може да предизвика здравословни проблеми.


Последна промяна: Неделя, 18 Март 2018 19:07


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...