Logo
Печат на тази страница

Какви мебели да изберем за градината

Краят на зимата вече се предусеща и наред с подготовката на разсадите е време да помислим за мебелите в градината. След студените месеци, копнежът за времето, което ще прекарваме на открито нараства и осигуряването на комфорт при обзавеждането на градинското пространство се превръща в истинско предизвикателство.

Правилният избор на мебели е подчинен на няколко признака.

На първо място трябва да поставим функционалността. Не всеки модел стол или канапе може да осигури комфорта, към който се стремим. Прекалено тесните или скъсени седалки не са в списъка на удобните мебели, които ще предпочетем за градината. Оразмеряването и конструктивните детайли на обзавеждането са от първостепенно значение за удобното ни пребиваване сред зеленината на храстите и аромата на цветята. Прекалената „дълбочина“ на седалките, например, създава затруднения при ставане и ги прави неподходящи, най-вече, за по-възрастните членове от фамилията. Мебелите задължително трябва да създават удобства при ежедневното им ползване и да ни дават възможност да ги конфигурираме според вижданията и потребностите си.

За да превърнем зоната на открито в любимо място за релакс е препоръчително да окомплектоваме с меки възглавници мебелите, чиято конструкция е от дърво или ковано желязо. И тук трябва да съчетаем практичното с комфорта, тъй като те лесно се овлажняват. Добре е изборът ни да се спре върху подложки и възглавници с пълнеж от полиестер. Материалът е лек, еластичен, осигурява необходимата мекота на изделието, изсъхва бързо и запазва свежестта на дамаската. Той прави постелките по-устойчиви на плесен, за разлика от плоските и нееластични подложки. Ако използваме масивни мебели, изградени от няколко модула, се налага да закупим възглавници с пружини, които запазват перфектният им обем за продължително време. Особено внимание трябва да обърнем и на дамаската. Качествените дамаски са резистентни на всякакви метеорологични условия, т.е. тъканите са устойчиви на избледняване, имат понижена водопропускливост, много добра UV защита, изпаряват бързо влагата и не губят полезните си качества за кратък срок. Правилно подбраните аксесоари имат дълготрайна експлоатация и създават по-уютна атмосфера.

През горещите летни дни един от основните проблеми е засенчването в зоната за отдих, която сме обособили в градината. В случай, че короните на дърветата не осигуряват достатъчна плътност на сянката се налага да използваме чадъри, тенти, шатри или сенници. Гамата от модели, материали и десени, предлагани на пазара, е изключително богата и при избора си отново трябва да се водим от функционалността, здравината и естетиката.

Хамак...Освен традиционните ниски, високи и помощни маси, около които се разполагат столове, фотьойли и канапета, номенклатурата на съвременното градинско обзавеждане се допълва от хамаци, люлки и шезлонги. Незаменима част от него са и леките преградни панели, които отделят визуално къта за отдих от градската среда и любопитните погледи на съседите. Паната се изработват от естествени или изкуствени материали и се различават както ценово, така и по размер.

За най-малките членове на фамилията можем да обособим кът за игри и забавление. Пазарът е залят от люлки, къщички, пързалки, катерушки и пясъчници, но колкото и оригинални да са те, на първо място трябва да поставим безопасността на малчуганите.

Вторият критерий е стиловото съответствие между мебелите за градината и организацията на дворната площ. Мебелите от PVC, алуминий и пластмаса са леки, чистотата им се поддържа лесно, имат сравнително ниска цена и са устойчиви на корозия. Техен основен недостатък е, че трудно се вписват в градините с класически форми. За този тип екстериорни решения са подходящи мебелите от ковано желязо и стомана, които се поддържат доста трудно. Нередовната им обработка с антикорозионни материали и боя води до бързото им амортизиране и влошаване на външният им вид. Мебелите от естествени материали като ракита, ратан и треви също изискват защитна обработка на повърхностите веднъж на няколко години, но се вписват перфектно в почти всеки тип екстериор. Първенството сред най-предпочитаното градинско обзавеждане държи мебелировката от масивна дървесина. Въпреки, че се нуждаят от UV защита и периодично нанасяне на устойчиви лакови покрития, тези мебели са устойчиви на атмосферните влияния, особено ако са изработени от висококачествена дървесина (кедър, кипарис, тиково дърво или секвоя).

Маса и пейка от регенерирана дръвесина...

По-сръчните могат да изработят сами мебелите за градината, като лично проектират моделите или почерпят идеи от Интернет пространството. Реализацията на индивидуалните си проекти можем да възложим на фирма-изпълнител или да потърсим подходящото обзавеждане в търговската мрежа. Предлаганата гама от артикули е в състояние да задоволи вкуса най-претенциозния потребител. Те са окомплектовани с постелки, възглавници, осветителни тела, контейнери за растения, арки и различни аксесоари. Трябва само да сме наясно какво търсим и да разполагаме с необходимия финансов ресурс. Поръчки се изпълняват и по Интернет. Не малко фирми предлагат употребявани градински мебели, но тук основният недостатък е липсата на възможност да се запознаем с действителното им състояние. Въпреки че на снимката изглеждат перфектно, след покупката може да останем неприятно изненадани.

Ето някои хитринки, от които може да се възползваме при закупуването на градински мебели:

  • да направим тест на мебелите от метал, при който с помощта на магнит ще установим дали наистина са изработени от ковано желязо, или са евтина имитация, предлагана на цената на оригинала. Желязото ще привлече магнита, за разлика от алуминия и неговите сплави.
  • при избора на шезлонги, е по-добре да закупим тези с по-дълги и несегментирани рамки. По-високата им цена ще се компенсира от по-продължителния срок на експлоатация.
  • добре би било да избягваме мебелите с винтове и сглобки от неръждаема стомана, които след определен срок на ползване се превръщат в проблемни зони и имат скъпа поддръжка.
  • винаги трябва да изпробваме устойчивостта на столовете, като седнем и се отпуснем върху тях. Те трябва да са солидни и да не се огъват под тежестта на тялото ни.
  • при възможност, предимство в избора си трябва да дадем на столовете и канапетата с кръстосана конструкция, тъй като са по-устойчиви на натоварване.
  • проверяваме степента на шлифоване на дървените плоскости чрез прокарване на ръка по тях. Добре полираните и лакирани повърхности притежават идеална гладкост.
  • при избора на маси и столове трябва да проверим наличието на пластмасови накрайници на краката, които предпазват настилката от надраскване. Ако подобни накрайници липсват, можем да ги закупим от мебелните къщи и да ги поставим преди експлоатацията.

Последна промяна: Неделя, 18 Февруари 2018 22:52


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...