Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на напръстника (Digitalis)

Напръстник (Digitalis)... Напръстник (Digitalis)...

Дигиталисът (Digitalis) е двугодишно, медоносно растение, което произлиза от Европа, но дивите му форми се срещат и по каменистите брегове на планинските потоци в Централна Азия и Близкия изток. Принадлежи към семейство Живовлекови (Plantadinaceae). Над 20 вида формират рода Дигиталис, които се различават по физическите си характеристики – височина, едрина и обагряне на цветовете, но имат изключително близък химичен състав.

През първата година израства прикореновата розетка, състояща се от едри и прости листа. Коренището е силно разклонено и мощно, способно да осигури хранителни ресурси за няколко растения. През втората година се развиват изправените и слабо разклонени стъбла, достигащо до 1,2 – 1,5 метра височина, а в периода юни-август по тях се появяват едрите, висящи камбанки, събрани в едностранни класовидни съцветия. Обагрени са в жълто, цикламено, бяло или розово, с характерни декоративни точици по вътрешната страна.

Напръстник (Digitalis)...

Развива се на полусенчести или добре осветени места, стига почвата да е богата, добре обработена и с висока киселинност. През активния вегетационен период се подхранва два пъти месечно с универсални течни торове. В етапа на израстване на новите листа, в почвата еднократно се влага подхранваща субстанция с бавно освобождаване. Дигиталисът е чувствителен към почвената влажност. Преполиването и засушаването са еднакво опасни за растението и по тази причина, комфорт му осигуряват по-редките, но по-обилни поливки, между които почвата се оставя леко да позасъхне. За да се постигне удължаване на цъфтежния период, веднага след повяхването на цветчетата, стъблото се отрязва ниско над почвата. Това стимулира израстването на нови цветоноси. Опасни за дигиталиса са гъбичните инфекции. Ако броят на заразените растения е ограничен, се препоръчва тяхното изскубване и унищожаване извън градината. При по-голям брой засегнати, се прибягва към използването на химически препарати. Размножава се чрез семена, които се засаждат през април или май. Разсадът се пикира и през есента се засажда на постоянно място.

Операциите по отглеждането му трябва да се извършват с предпазно облекло, тъй като всички вегетативни части на дигиталиса (корени, листа, стръкове и цветове са силно отровни). Токсичността не намалява при изсушаване на растението. Трябва да се знае, че отровата преминава дори във водата, в която са натопени отрязаните му стръкове.

Химичният състав включва: кардиолиди (т.нар. сърдечни гликозиди), стероидни сапонини (дигитонин, тигонин, сарсапогенин и ацетил дигитоксин), дигиланиди, лантозиди (Е, С, В, D и А), флавоноиди, холин, органични киселини, агликони, захари и минерални соли. Уникалната комбинация от активни съставки, прави дигиталиса една от най-ценните суровини за фармацевтични продукти, предназначени за лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Листата и цветовете се събират по време на цъфтежа, когато съдържанието на активните съставки е най-високо.

За пръв път настойки от дигиталис били използвани от китайски лечители при справяне с проблеми, свързани с нарушения в сърдечния ритъм. Няколко века по-късно растението получава признание и от страна на официалната медицина.

Той има стимулиращо действие върху сърдечния мускул и предизвиква неговото интензивно свиване, като по този начин ускорява кръвообра-щението. Препаратите имат комплексно действие и се използват при лечението на всички хронични форми на сърдечната недостатъчност. Предназначението им се базира на аналгетичните, хемостатичните, хипер- интензивните, противовъзпалителни, диуретичните и седативни свойства на дигиталиса. Продуктите са в състояние да доведат до положителни резултати дори при тежки нарушения на кръвообращението. Препаратите с дигиталис нормализират общата хемодинамика, облекчават състоянието на болния при кардиосклероза, митрални дефекти, сърдечна недостатъчност, хипертония, предсърдно мъждене и миокардна дистрофия. Отпускат се само по лекарско предписание. Единствено лекуващият лекар има правото да ги дозира, съобразявайки се с клиничната картина на пациента, а приемът на предписаните дози трябва да се спазва стриктно.

Хомеопатичен продукт от Напръстник...През последните години билката е включена и в състава на хомеопатични продукти за укрепването на съдовата стена. Използването им става единствено и само под лекарски контрол, тъй като предозирането може да предизвика сериозни странични действия. Друг, изключително важен факт е способността на организма да натрупва активните съставки на дигиталиса, което може да доведе до отравяне или летален изход. Смъртоносната доза е едва 2,25 микрограма.

Продуктите с дигиталис са противопоказни при: остър миокарден инфаркт и компенсирани сърдечни дефекти, пълна атриовентрикуларна блокада и проява на тежка брадикардия, стеноза на аортната клапа, ендокардит и активен ревматичен кардит. Приемът им от деца и бременни жени е абсолютно забранен!

Ако по време на лечението с препарати, съдържащи дигиталис, се появят странични действия като: гадене, диария, сърцебиене, главоболие, замаяност, задушаване, сини устни, силна болка в тялото и тремор, трябва незабавно да се потърси спешна помощ. При по-тежките форми на отравяне могат да се появят конвулсии, халюцинации и психични разстройства.

Дигиталисът е съставка и на някои синтетични наркотични вещества. Използването на наркотици, разработени на тази база, наред с останалите проблеми, довежда до необратими последици при страдащите от стенокардия, перикардит и хронични заболявания на дихателната система.


Последна промяна: Събота, 06 Януари 2018 18:05


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...