Logo
Печат на тази страница

История на цветарството

С невероятното си ухание, багри и форма на съцветията, от дълбока древност цветята присъстват в живота на хората. Естествения човешки стремеж към красота ги подтиквал да засаждат в малките дворчета цъфтящите треви, отскубнати от полето. Непрекъснатите грижи и по-добрите условия на отглеждане давали резултат - цветовете на дивите форми, засадени около жилищата ставали все по-едри и уханни. От незапомнени времена, ден след ден, цветята навлизали в бита, обичаите и религиозните обреди.

По исторически данни, цветарството в античния свят се развивало мащабно в Египет, Китай, Индия, Гърция и Япония, а славата на Висящите градини на Семирамида в Древен Вавилон - едно от седемте чудеса на света - е запазена и до днес.

Божур (Paeonia)...Според Плиний първото култивирано растение е божурът, отглеждан в китайските императорските градини и храмовете в столицата. Императорите от династията Минг (XXХ-XXVII в пр.н.е.) вземали лично участие при отглеждането на цветята. 3000 години преди Христа в китайските градини виреели култивирани рози и хризантеми, които намирали широко приложение не само в декоративните аранжировки, а и в кулинарията.

Лотос (Lotos)...В Древен Египет лотосът се ползвал с особена почит. Той бил изобразяван във фреските, преплетените му стилизирани цветове били изсичани в капителите на колоните. Той бил послание за любов, считан е за символ на уважението и добронамереността и много често египтянките закичвали косите си с един единствен лотосов цвят. Освен за декорация, семената му били смилани на брашно, а коренищата му се варели и служели за храна.

Роза (Rose)...Гърците отглеждали рози в чест на богинята на красотата Афродита. Нейните храмове по цялата територия на Елада били опасани от прекрасни розови градини, които насищали въздуха с вълшебния си аромат. Елините почитали и теменугата. При всеки тържествен повод знатните жители на Атина се окичвали с венци от теменуга.

Римляните приемали розите като символ на храбростта и поставяли розови венци на главите на войните, извоювали победа в тежки битки. Арките, издигнати в чест на велики победи били декорирани по същия начин.

Оглеждането на цветя се считало за престижно занимание, достъпно само за висшите съсловия в обществото. Около пищните дворци били изграждани великолепни паркове с цветни алеи, които служели за отмора и възстановяване. Първите частни градини в Индия са споменати в древната поема "Калидаса" и в творби като "Махабхарата", "Гаруда Пурана" и "Кама Сутра".

Бонсай (Bonsai)...В Древна Япония възникват изкуства, свързани с цветарството – бонсай и икебана. Съвършенството в отглеждането на миниатюрни дръвчета и създаването на цветни аранжировки било издигнато в култ. Една след друга били създавани школи, чиито последователи усвоявали до съвършенство двете нови направления в изкуството.

С развитието на корабоплаването, след Великите географски открития, моряците пренасяли семена и растения от екзотични земи. Те се отглеждали предимно в кралските дворове на Средновековна Европа. През ХVII век към престижните университетите на Стария континент са създадени първите ботанически градини, които дават силен тласък в развитието на цветарството. В тях не само са отглеждали и проучвали различни растения, но на базата на натрупания опит се създавали и нови сортове. Изследователския дух на ботаниците, на техните ученици и последователи допринесъл за откриването и опазването на изчезващи растителни видове, както и за създаване на нови сортове декоративни растения. От този период датира и Карнавалът на цветята в Ница (1876г.), който се провежда и до днес. За разлика от миналото, в наши дни битката с цветя е заменена от размяна на букети.
В буржоазния свят, поднасянето на букети започнало да се счита за признак на изтънченост и добри маниери. Търсенето на декоративни растения непрекъснато нараствало, което подтиквало предприемчивите градинари да се заемат с масовото им отглеждане. Така в края на ХIХ век в развитите европейски държави декоративното градинарство се обособило като самостоятелен икономически отрасъл.

С развитието на технологиите настъпва бум и в развитието на цветарството.
Генетиката в растениевъдството допринася за създаване на цветя, които наред с перфектните си декоративни качества са по-устойчиви на заболявания и по-непретенциозни към условията на отглеждане. Новите хибриди се отличават със значителна едрина на цветове, които запазват свежестта и аромата си за по-продължителен период от време. Създават се растения с по-разнообразни и наситени багри на съцветията. Променя се и технологията на отглеждане. Селектират се сортове подходящи за хидропонно отглеждане. Хидропониката създава нови възможности при отглеждането на цветя. Чрез използването на разтвори се осигуряват всички, необходими за растежа, хранителни вещества. След най-значимите предимства на хидропонното отглеждане са липсата на плевели, болести и вредители по растенията. Те развиват по-слаба коренова система, тъй като са осигурени с достатъчно кислород и циркулация на хранителния разтвор. Това насочва ресурсите на растението към развитие на силна надземна част. Сред недостатъците на технологията са високите инвестиции и необходимостта от повече грижи за растенията.

Цветята ни съпътстват през целия живот. В знак на приятелство, уважение и любов ги поднасяме по различни поводи на любими хора и приятели. Те присъстват на тържествените церемонии и артистичните прояви (премиери, спектакли, бенефиси и др.). Цветята са неизменна част и от траурните и религиозните ритуали. Те са незаменима суровина за фармацевтичната, парфюмерийната и козметичната индустрии. Цветята се използват в кулинарията и фитотерапията.В наши дни цветарството е добре организиран и печеливш бизнес, който заема водеща роля в икономиката на Холандия, Белгия и Франция. В тези страни са обособени най-големите специализирани центрове за производство на рязан цвят, саксийни растения, разсади, семена и луковици. В Алсмер (Холандия) се намира най-голямата борса на цветя в света, където ежедневно се сключват сделки за милиарди долари.

Но каквито и градини да създава човека, едва ли може да задмине цветните картини/градини създавани от природата...

wild flowers


Последна промяна: Неделя, 10 Декември 2017 20:44


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...