Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на ехинацеята (Echinacea)

Ехинацея (Echinacea)... Ехинацея (Echinacea)...

Ехинацеята (Echinacea) е от семейство Сложноцветни (Asteraceae) и произхожда от Северна Америка. Има хоризонтално и късо коренище, с безброй тънки коренчета. Стъблото е изправено, разклонено в горната половина, гъсто овласено и високо до 2 метра. Цъфтежът настъпва през втората година след засаждането. Съцветията-кошнички са с пурпурно-розови листенца, а тръбестите цветове формират ясно очертан конусовиден център.

Едрината на сложните цветове достига до 15 см в диаметър. Появяват се през юли и август и запазват свежестта си в продължение на 7-8 седмици. Най-популярните видове са E.purpurea, E.angustifolia, E.palida и E. Рaradoxa, които се различават по височината на стръковете, багрите на цветовете и специфичните изисквания към почвата.

Echinacea purpurea...Растението е светлолюбиво и вирее в бедни каменисти и чакълести почви. По отношение на киселинността – видовете пурпурея и палида предпочитат почви с киселинна реакция pH 5,5 , докато ангустифолия се развива най-добре в субстрати с ярко изразена алкална реакция и ниско съдържание на азот (ако от нея ще се добиват корени, които ще се използват с лечебна цел). Растенията се пресаждат през 5-6 години, тъй като изчерпват хранителните ресурси от почвата, в която са засадени. Почти всички видове понасят засушаването, но ехинацея пурпурея се нуждае от повече влажност. Капковото напояване и дъждуването са най-подходящите начини за осигуряване влага за цветето.
През първата година растежът е изключително бавен. Младите посеви са много слаби и плевелите са в състояние да ги задушат, поради което се препоръчва мулчиране с черен полиетилен, който предотвратява заплевяването и поддържа подходяща почвена влажност. Мулчирането може да се замени с по-чести обработки на почвата, чрез които се спира развитието на плевелите.
Размножава се чрез семена, но поради ниската им кълняемост се налага предварително да се стратифицират. През септември разсадът се засажда в градината при спазване на дистанция от 20 см между растенията в реда и около 70 см между редовете.

Цвят и корени на Ехинацея...Цветовете и коренището на ехинацеята съдържат етерични масла съответно от 0,13 до 0,48% в съцветията и от 0,04 до 0,22% в коренищата. Коренищата са богати на бетанин, инулин, киселини, смоли и глюкозида ехинакозид, от който при хидролиза се получава етанол.

Лечебни свойства притежават цветовете, листата и коренището. Листата и цветовете се берат във фаза пълен цъфтеж след втората година. Сушат се в тъмни и проветриви помещения или в сушилня при температура 35-40ºС.
Корените се изваждат след отмиране на надземната част на растението. Най-ценна суровина за билкови продукти са коренищата на 2,3 и 4 годишните растения, които се сушат в сушилня при 55ºС.

Богатият химичен състав определя широкия спектър от лечебни качества на растението, познати отдавна на индианските племена. Днес цветовете, стръковете и корените от ехинацея са основна суровина във фармацевтичната индустрия. Те се съдържат в лекарствените препарати, предназначени за лечение на увеличени лимфни възли, херпеси и инфекции.

Тинктурата от ехинацея стимулира съпротивителните сили на организма и повишава резистентността при алергии, възпаления и инфекции. Досадната настинка изчезва, ако на всеки два часа се приемат по 20 капки тинктура, разтворена във вода. Със същият успех се лекуват и хранителни алергии.

Чаша чай от корени ехинацея три пъти дневно подсилва имунната система и облекчава състоянието на страдащите от възпалено гърло, алергичен ринит и бронхиална астма, тъй като билката отпуска спазъма на бронхите и подпомага отделянето на секрети. Приемът на чай, тинктура или таблетки от ехинацея е сред най-добрите профилактични мерки срещу грипа. За заболелите деца се приготвя специален чай от иглика, теменуга и корен от ехинацея.

Чай от Ехинацея...

Настинките и инфекциите често биват съпровождани с повишена температура, която причинява допълнителен дискомфорт на болния. Наред с компресите се препоръчва чай или тинктура от билката, които ще ускорят нормализирането на телесната температура.

Чаят е подходящо средство и за справяне с малки абсцеси по клепачите, най-често в основата на миглите, известни като „ечемик“. Две чаши чай дневно успокояват болката, намаляват отока и ускоряват възстановява-нето. Чаят се препоръчва при кожни гъбични инфекции и очни възпаления.

Антимикробното действие на ехинацеята се използва при инфекции на пикочните пътища. Цветът и корените ѝ са основни съставки на противоревматичен чай, който облекчава сутрешната скованост и ревматичните пристъпи.

Силно подправената храна, употребата на алкохол и тютюневи изделия, заболяванията на храносмилателния тракт, белите дробове и устната кухина са причина за появата на лош дъх. Ежедневното изплакване на устата с чай от ехинацея лекува възпалението на венците и придава свежест.

Синдромът на хроничната умора се характеризира с пристъпи на силна и необяснима умора и отпадналост за продължителен период от време (няколко месеца). Проучванията сочат, че проблемът се дължи на повишените нива на мелатонин в кръвта, който влияе на биоритмите, понижените нива на естрогена, и др. Наред с намаляването на стреса, диетичното хранене и въвеждането на подходящ режим на покой и физическа активност се препоръчва и прилагането на някои фито-стимулатори като ехинацея.

В козметиката билката влиза в състава на препарати, предназначени за справяне с упорити кожни проблеми проблеми като акне.

Въпреки положителното действие на ехинацеята върху организма, приемът на билковите продукти трябва да се извършва след консултация с личния лекар.


Последна промяна: Събота, 02 Декември 2017 21:48


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...