Logo
Печат на тази страница

Да си отгледаме Антуриум (Anthurium)

Антуриум (Anthurium)... Антуриум (Anthurium)...

Антуриумът (Anthurium) е атрактивно декоративно растение, разпространено в тропичните зони на Централна и Южна Америка. Принадлежи към семейство Змиярникови (Araceae). Познати са множество видове, обединени от общи характеристики като пищна листна маса и изящни цветове. Значителна част от тях растат в почва, но се срещат и епифити, които се развиват върху клоните на дърветата. Цветовете се формират в пазвите на листата.

Съцветията са изключително красиви и стърчащи, с характерно ярко покривало, чиито нюанси варират от снежно бяло до тъмно малиново. При някои хибриди се наблюдават кафяви, черни, зелени съцветия, както и бели с многобройни червени петънца. Цъфтежният период започва в края на пролетта и продължава до средата на есента.

В цветарството се отглеждат предимно Антуриум Андре (Anthurium Andreanum) Антуриум Шерцер (Anthurium scherzerianum) и Кристален Антуриум (Anthurium Crystallinum).

Антуриум Андре (Anthurium Andreanum)...Антуриум Андре (Anthurium Andreanum) достига височина 2 м. Листата са едри, сърцевидни, с дълги дръжки и формират обемна листна маса. Съцветията са с бели, розови, оранжеви или червени „покривала“. Подходящ е за зимни градини или озеленяване на просторни помещения в обществени сгради.

Антуриум Схерцерианум (Anthurium Scherzerianum)...Антуриум Схерцерианум (Anthurium Scherzerianum) е подходящ за стайно отглеждане, тъй като размерите му са значително по-скромни. Максималната височина на стъблото е 35-40 см, а около него се формира гъста розетка от кожести лица, разположени върху къси дръжки. При възрастните растения израстват по няколко стъбла, около които се формират гъстите листни розетки. Съцветията са с яркочервени или бели покривала и са разположени над листата. При правилно отглеждане се появяват голям брой цветове, които се намират в различни стадии на развитие.

Кристалният Антуриум (Anthurium Crystallinum)...Кристалният Антуриум (Anthurium Crystallinum) е листно-декоративен вид. Листата са кожести, набраздени от цветни жилки. С възрастта бронзово-пурпурната окраската придобива наситен зелен цвят.

Антуриумът се нуждае от интензивно осветяване, без пряко излагане на слънце. Бързо се приспособява към стайната атмосфера, но наситеността на багрите му е в пряка зависимост от количеството светлина, която получава. Най-подходящите температури за отглеждането му са в диапазона 20-28ºС. През зимата се нуждае от постоянна температура, не по-ниска от 15ºС, а местоположението му трябва да е отдалечено от източниците на топлина. Един от най-важните фактори за правилното развитие на антуриумите е почвата. Тя трябва да е въздухопропусклива, да задържа хранителните вещества, да запазва влажността си за няколко дни и да има слаба киселинна реакция (рН 5,0-6,0). Подходящата смеска се състои от две части торф, две части нарязан мъх и една част листовка. Може да се използва субстрат за орхидеи и бромелиеви, към който се добавят нарязан мъх и кокосови влакна. Температурата на почвата трябва да е много близка до атмосферната, което се постига със засаждане в пластмасови саксии.

Съдовете за засаждане трябва да са достатъчно обемни, за да осигурят необходимия за корените, комфорт. Могат да се използват и по-разлати контейнери (плитки и по-широки). На дъното им задължително се поставя дренажен слой.

Добре би било растението да се пресажда веднага след закупуването. Крехките коренчета внимателно се полагат в съда и се покриват с почвената смеска, която се уплътнява съвсем леко.

От март до началото на септември се подхранва два пъти месечно с течни торове за цъфтящи растения. Излишъкът на калциеви соли в субстрата причинява почерняване и изсъхване по периферията на листата. За да се предпази от преторяване, към което растението е силно чувствително, е задължително при приготвянето на подхранващите разтвори да се влага само ½ от препоръчителната дозировка, указана на опаковките.

Антуриумът предпочита умерена почвена и висока въздушна влажност (95%). През активния вегетационен сезон се полива редовно с умерени количества дъждовна или преварена вода, която се поставя в подложката на саксията. След час излишната вода се отстранява. Между поливките повърхността на почвата се оставя леко да позасъхне.
За да се предпазят надземните части на антуриума от неблагоприятното влияние на сухия въздух се препоръчва сутрин и вечер листата да се оросяват с мека вода. Операцията трябва да се извършва прецизно, за да не попаднат водни капчици върху цветовете. Други алтернативни решения на проблема са поставянето на саксията, заедно с подложката в по-широк съд с вода или в кашпа с влажен сфагнум мъх.

Хибридните сортове образуват малък брой въздушни корени, които се обвиват с влажен мъх, докато достигнат повърхностния почвен слой. По този начин растението получава оптималното количество кислород, необходим за развитието му.

Антуриумът е сравнително устойчив на болести и вредители. Ниските температури и постоянното поддържане на висока почвена влажност предизвиква антракноза и гниене, а попадналите върху цветовете водни капки могат да предизвикат ботритис (сиво гниене). Профилактиката със системни фунгициди е най-доброто средство за справяне с тези проблеми.

Недостатъчната въздушна влажност създава благоприятна среда за развитието на акари, листни и щитоносни въшки. За унищожаването на вредителите се използва инсектицид, с който растението се опръсква.

Размножава се чрез стъблени резници, които имат по 2-3 въздушни коренчета. При по-ниските сортове се отделят и вкореняват страничните млади филизи. Размножаването чрез семена е възможно при някои видове. Този метод е изключително неблагонадежден, тъй като семената много бързо губят кълняемост. Засаждат се в перлит и при температура 20-24ºС покълват за около 15 дни. Пониците се развиват много бавно и се пикират в лек субстрат, веднага след появата на първите листенца. Новите растения не притежават качествата на майчиното растение.

Всички части на растението са токсични, особено младите листа, което налага използването на предпазни средства. Пренебрегването на правилата за безопасна работа може да предизвика кожни обриви и стомашно-чревни разстройства.

Антуриум (Anthurium)...

Антуриум (Anthurium)


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Anthurium Scherzerianum

Последна промяна: Неделя, 22 Октомври 2017 21:01


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...