Logo
Печат на тази страница

Как да си отгледаме кълбовидна хризантема

Chrysanthemum multiflora... Chrysanthemum multiflora...

Кралицата на есента е традиционно растение за градините у нас. Благодарение на многообразието от сортове в късна есен цветните лехи привличат погледите с впечатляващи композиции от хризантеми (Chrysanthemum). Една от последните тенденции в градинарството е оформянето на хризантемите като перфектни сферични храсти, отрупани с кичести цветове. За отглеждането на подобен храст най-важен е изборът на растение.

Букетните сортове са неподходящи, поради голямата си височина и структурата на стъблото. Най-добри за целта са саксийната хризантема от вида мултифлора (Chrysanthemum multiflora), за която е характерно силното разклоняване. Тя е нискостеблен хибрид, който достига максимум до 50-60 см височина. Листата са сивозелени, назъбени, различни по големина и разположени последователно върху голите филизи. Цветовете са кичести, събрани в съцветие кошничка, а ярките им тонове греят в градината от началото на август до края на октомври. Познати са над 4000 хибрида с окраска от искрящо бяло до тъмно бордо, без да се изключват сините и зелените нюанси. Сортът е любим на градинарите, тъй като започва да цъфти доста по-рано от останалите, притежава неповторим чар и се отличава с непретенциозността си към условията на отглеждане. Може да се закупи от търговската мрежа и да се използва като майчино растение.

Chrysanthemum multiflora...

Подходяща е за отглеждане както на открито, така и в саксии. Хризантемата предпочита слънчевите изложения. Интензивната осветеност предотвратява прорастването на нови издънки и влияе положително върху цялостното развитие на растението и качеството на цветовете. При продължителност на деня 12 часа се развива най-добре. Тази особеност се използва за контролиране на цъфтежа при промишленото отглеждане. В оранжериите се осигуряват постоянната оптимална температура и влажност. Две седмици след засаждането се симулира къс ден (с продължителност 12 часа) чрез затъмняване със специални платна. При тези изкуствено създадени условия 10 седмици са напълно достатъчни за залагането на цветните пъпки.

В температурния интервал 10-32ºС хризантема мултифлора разкрива пищната си декоративност. Това е и най-благоприятната температура за развитието на цветните пъпки. Презимува на закрито при температури между 4ºС и 6ºС.

Почвата трябва да е лека, хранителна и рохка. Слабо плодородните и тежки почви изискват предварителна дълбочинна обработка, при която се внасят хумус, компост или торф, за да се подобри структурата им и да се осигурят необходимите хранителни компоненти. Това е изключително прецизна операция - съставките трябва да се дозират точно, тъй като прекалено богатия, на хранителни вещества, субстрат ще предизвика буйно израстване във височина и оскъден цъфтеж. При контейнерно отглеждане най-добрият субстрат включва 20 части градинска почва и 1 част биохумус. Подходящите почвени смески са с неутрална или слаба киселинна реакция (pH 6,5 – 7,5). Почвата задължително се дренира с едрозърнест речен пясък или друг подходящ инертен материал.

Chrysanthemum multiflora...

Една от особеностите при отглеждането е пресаждането да се извършва в дъждовни или облачни дни. През лятото калемите могат да се пресаждат привечер, за да се избегнат екстремално високите температури. При засаждане в градината се изкопават гнезда с дълбочина около 40-45 см. Във всяко се поставя дренажен слой, полива се обилно с вода и се добавя предварително подготвената почвена смес. Растението е с повърхностната коренова система и не трябва да се засажда прекалено дълбоко. Почвата около хризантемата се уплътнява и полива обилно. При необходимост се осигурява подпора, към която се привързва. Възрастните растения се пресаждат на всеки 2-3 години, тъй като изтощават почвата се нуждаят от смяна на местоположението.

Веднага след засаждането се прищипва в точката на желаната височина. В следващите няколко дни младото растение се нуждае от засенчване. Могат да се използват мрежи или други подръчни материали, но покритието не бива да се докосва до листа или стръковете на цветето. На двадесетия ден след засаждането от върха се отрязва издънката с няколко пъпки. С тази втора процедура се цели формирането на кичест кълбовиден храст. Ако не се получи желаната гъстота на короната, операцията се повтаря. Не трябва да се премахват страничните разклонения и появилите се цветни пъпки. За оформянето на добре разклонени и компактни сферични храстчета е важно пензирането да се извършва в точно определеното време след засаждането.

Поливането и подхранването трябва да се извършват редовно, както при останалите видове. Периодичното опръскване на растенията с инсектицид ще ги предпази от вредители. Хризантемата се напада от охлюви, листни въшки, акари и гъсеници. Най-опасни са гъсениците, които за часове могат да унищожат значителен брой цветове.

Размножава се предимно вегетативно – чрез вкореняване на резници или разделяне на коренището. Най-подходящият сезон за това е късната есен – след прецъфтяването или ранната пролет, когато се появят младите стъбла. Възможно е размножаване и чрез семена, но този метод се използва при селекционирането на нови сортове, а и не се гарантира получаване на растения с качествата на майчиното.

Особеностите при отглеждането на кълбовидната хризантема не са много, но спазването на последователността на операциите и сроковете за извършването им ще гарантира формирането на компактни храстчета, които ще Ви радват с красивите си цветове до късна есен.

Chrysanthemum multiflora...

Chrysanthemum multiflora


Последна промяна: Неделя, 03 Септември 2017 23:15


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...