Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на мимозата (Mimosa pudica)

Мимоза (Mimosa pudica)... Мимоза (Mimosa pudica)...

Мимозата (Mimosa pudica) принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Височината на стъблото достига до 1,5 – 2 м в зоните на естественото ѝ разпространение (Бразилия). В умерените ширини оцелява отглеждана в контейнер. В тези случаи храстът е компактен, но не превишава 50-60 см. В първите месеци от развитието на мимозата, стъблата израстват като изправени, а на по-късен етап леко полягат и се покриват с малки бодлици. Листата са наситено зелени и сложни.

Те са силно изрязани и всеки се състои от голям брой двойки листенца (от 10 до 26), прихванати към бодлива дръжка. Характерно за растението е силната чувствителност при допир.Свиване на листа на мимоза при докосване (Mimosa Pudica)...Дори при най-лекия полъх на вятъра листенцата се „затварят“ защитавайки се от лоши атмосферни условия или злонамерени действия. Мимозата е растение барометър. Листенцата се прибират преди буря или дъжд и след залез слънце, за да се разтворят отново, когато лъчите на слънцето я погалят отново. Доказано е, че процесът фотосинтеза се забавя, когато листенцата са свити. Цветовете са много нежни. Съставени са от множество розови, червеникави или пурпурни власинки, с малки белезникави сферички на върха. Появяват се по върховете на младите клонки. Цъфтежът обхваща периода юни-септември. Семенцата са светлокафяви и дребни – около 2,5 мм, разположени в твърди шушулки с бодлива периферия. Размножава се предимно чрез семена. Издънките в основата на майчиното растение се прихващат много трудно и този метод е почти неприложим. Развива се много добре на слънчеви и защитени, от въздушни течения, места. Мимозата не понася ниските температури и загива, когато те паднат под 16ºС. Презимуването ѝ е възможно само в топло и светло помещение. Растението е чувствително към застоялия въздух и тютюневия дим, които предизвикват окапване на листата. Крехката корона на срамежливата мимоза се нуждае от хранителни вещества на всеки 2 минути. По тази причина се засажда плодородни и рохки почви с добър дренаж. През лятото се полива често, без да се прекалява с количеството на водата. Най-добре е саксията да се натопи в съд с вода и след час да се върне на обичайното си място. Нежните листенца изискват редовно оросяване. За да се постигне сгъстяване на короната, връхчетата редовно се пензират.

Полезните свойства на растението се дължат на разнообразните вещества, натрупани най-вече в листата и корените: непротеиновата аминокиселина мимозин, алкалоиди, флавоноиди С-гликозиди, стероли, терпеноиди, танини и мастни киселини. Триптамините се съдържат само в корените.

Още в миналото отварата от мимоза е използвана за лечение на зъбобол и при ухапване от влечуги, а с възглавнички от листата е лекувано безсънието при деца и възрастни. Отварите били използвани и за повишаване на потентността при мъжете.

Корени на мимоза (Mimosa Pudica)...В билколечението отварите от корена се използват срещу безсъние, леки нервни разстройства, хемороиди, ухапване от насекоми, стомашни паразитози и дизентерия. Те повлияват благоприятно върху лечението на някои венерически заболявания. От корените на мимозата се приготвя два вида паста – с рициново и топено масло. Пастата с рициново масло се използва при лечението на дълбоки рани, тъй като има кръвоспиращо действие и ускорява зарастването им. Пастата с топено масло успокоява зъбобола и укрепва венците.

Отварата от листата на мимозата, в комбинация с други билки лекува успешно хемороиди и някои възпаления уринарния тракт. Прясно изцеден сок от листата облекчава състоянието при синуити, хемороиди, язва на стомаха. От листата се приготвя и паста, която се прилага локално за лечение на възпалени жлези. При абцеси и циреи, затоплената паста, нанесена върху засегнатия участък, разнася гнойта. При стомашни болки и глисти се препоръчва паста от листа на мимоза и мед. Приемът е два пъти дневно преди хранене, в продължение на 4-5 дни.

На базата на уникалния комплекс от съединения, съдържащи се в листата и корените, са разработени редица фармацефтични продукти: седативи, антидепресанти, противозачатъчни, противогъбъчни, антибактериални и противовирусни. Мимозата е и силен афродизиак.

Naja Kaouthia (Моноклева кобра)...В експериментална среда е установен неутрализиращият ефект на водния екстракт от корените на мимозата към отровата на кобра от вида Naja Kaouthia (Моноклева кобра). Миотоксичността и ензимната активност на змийската отрова се инхибират от екстракта.

При други опити е доказан ефектът на водния екстракт при регенериране на седалищния нерв.

Същите убедителни резултати дават и тестовете за хипергликемичното и диуретичното действие на екстракта.

Един от сериозните проблеми пред здравеопазването в страните от Западна Африка, Южна Америка и Азия е стронгилоидозата, причинявана от паразити. Заразяването става чрез директен контакт, консумация на заразени храни и автоинвазия. Ларвите на паразита предизвикват възпалителни реакции, клетъчна инфилтрация и хеморагии. Една от основните суровини за производството на препарати за лечението на заболяването е мимозата.

Разработени са нови препарати, в чийто състав влизат съставки, извлечени от мимозата. Предстоят клинични тестове на продуктите с антихепато-токсичен ефект, антиоксиданти и препарати, предназначени за лечение на гинекологични заболявания.

Приемът на билкови продукти, съдържащи мимоза трябва да става само след консултация с лекуващия лекар.

Мимоза (Mimosa pudica)...

Мимоза (Mimosa pudica)...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Mimosa Pudica

Последна промяна: Неделя, 23 Юли 2017 18:47


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...