Произход: Меланезия. Тропиците.
Форма: Изправено стъбло с чадъ- ровидна корона от листа. В родината си из¬раства от 10 до 30 м височина.
Листа: Отделните листчета с дължина 4-6 см се разполагат последователно от двете страни на дръжката на перест, вечнозелен лист с дължина 60-90 см.
Цвят: Радиалносиметричен, 0,3 см, триделен, бял, образува метлици. Появява се само в топлите страни.
Плод: Известният кокосов орех - костилков плод с кожесто-влакнеста обвивка, светлозелен.
Изисквания: Топло и проветриво, през зимата - 15-20 °С, през останалото време - по-топло. Най-малко 60% въздушна влажност.
Местоположение: Растение за голяма саксия в топли помещения или малка оранжерия.
Размножаване: Внасяните от чужбина семена (кокосовите орехи) покълнват при 25 °С. Засаждат се във влажен торф.
Отглеждане: В торфено-почвена смес при постоянна влажност. Тори се веднъж седмично.
Важно: Храна в тропическите области. Напада се от акари и щитоносни въшки.
Височина: 3-5 м
Време на цъфтеж: I - XII
Място в интериора: саксийно растение
Зазимяване: топло помещение
Cocos Nucifera
(Кокосова палма)