Logo
Печат на тази страница

Зодиакалната градина - зодия ЛЪВ (Leo ♌)

Зодия ЛЪВ (Leo ♌) Зодия ЛЪВ (Leo ♌)

Родените под знака на Лъва (22.07-22.08) притежават силна воля и справедлив гняв. Освен верни приятели, те са изобретателни, независими и свободолюбиви личности, но под привидната им улегналост се крият честолюбие и суета.

Цветята, които подхождат в най-голяма степен на огнената лъвска натура са светлолюбиви. Цветовете им са атрактивни и обагрени в жълто-червената гама. Те притежават способността да внасят спокойствие и да развиват творческия потенциал у представителите на зодията. Представяме Ви една съвсем малка част от тези растения:

Роза (Rosa)Роза (Rosa) — кралицата на цветята идва от древна Персия и обхваща около 200 зимоустойчиви, полузимоустойчиви и незимоустойчиви вида. Арковите, лиановидните и щамови рози предпочитат източни и слънчеви изложения, рохка, плодородна почва, редовно подхранване и достатъчно влага, особено по време на цъфтежа. Подрязването през пролетта и лятото осигурява перфектна структура на храста. Въпреки наличието на различни по форма и размер бодли по стъблата, розата неутрализира агресията у хората, зарежда с енергия атмосферата около себе си, активизира организаторските и творческите способности.

Камелия (Camellia)Камелия (Camellia) — красив и много капризен храст, който при подходящи условия достига до 2 м във височина. Листата са тъмнозелени и лъскави, с остро назъбени краища. Едрите цветове наподобяват тези на розата и в зависимост от сорта могат да бъдат обагрени в бяло, червено, розово, прасковено и кремаво. Изисква температури в диапазона 6-15ºC, а по време на цъфтежа – 20ºС. Непряката слънчева светлина и полусянката са перфектни за нейното развитие. Полива се с филтрирана вода. Листата и неразтворените цветове се оросяват през ден. Най-подходящата почвена смеска се състои от 1 част торф, към която се добавят по две части чимовка, листовка и пясък. По време на цъфтеж се подхранва с фосфорни торове. Запарката от чай влияе благоприятно върху едрината на цветовете. Размножава се чрез резници.Растението притежава способността да зарежда с енергия, да провокира добродата и вниманието. Камелията укрепва сърдечната дейност.

Гардения (Gardenia)Гардения (Gardenia) — вечнозелен храст, с овални и лъскави тъмнозелени листа. Цветовете са бели с кадифен отблясък и приятен аромат. Предпочита ярката непряка слънчева светлина, влажен въздух и редовно оросяване на листата и пъпките. Въздушните течения и промяната на местоположението могат да предизвикат окапване на листата. За поливките се използва само омекотена вода със стайна температура. Почвената смеска се състои от равни части компост, листовка и торф, и трябва да се поддържа винаги влажна. Подхранва се на две седмици с тор за цъфтящи растения, който не съдържа калций. За формирането на плътна корона върховете на стръковете се пензират. Размножава се с резници. Гарденията пречиства атмосферата около себе си, упражнява контрол върху силните, крайни емоции и нормализира сърдечния ритъм.

Вашингтония (Washingtonia)Вашингтония (Washingtonia) — красива палма с едри ветрилообразни листа, която се отглежда лесно. Светлите и полусенчестите изложения, осигуряващи свеж въздух и температура 5-12ºС са перфектни за развитието ѝ. Вирее върху универсална почвена смеска за палми, с постоянно поддържана влажност. През зимния период се допуска леко позасъхване на повърхностния почвен слой. Не понася твърдата вода, по тази причина за поливане и оросяване на листната маса се използва омекотена. Подхранва се веднъж месечно с универсален тор за листно-декоративни видове. Размножава се чрез семена. Счита се, че Вашингтонията носи късмет и радост. Виталното растение облекчава болки в гърба и крайниците.

Афеландра (Aphelandra)Афеландра (Aphelandra) — стъблото е централно изправено. Листата са елиптични, тъмнозелени, лъскави и много крехки. По централната жилка и основните разклонения на петурата са разположени, обагрени в бяло, ивици. Цветовете са ярко жълти, с трайност около 40-45 дни. Състоят се от прицветни листа и двустранни венчета, образуващи дълги връхни съцветия. Изисква постоянна температура в диапазона 18-25ºС. Предпочита ярка, непряка слънчева светлина, но понася и леко засенчване. Почвената смеска е със състав: 4 обемни части листовка и по една част угнил оборски тор, чимовка, торф и пясък. Пресажда се всяка пролет. Оросяването и поливките са редовни, тъй като и най-незначителното засушаване води до окапване на листата. Подхранва се с универсален тор за цъфтящи растения веднъж в месеца, а по време на цъфтежа – ежеседмично. Размножава се чрез листни, връхни и стъблени резници. Афеландрата създава жизнерадостно настроение, подтиква творческите натури към нова изява и подобрява сърдечната дейност.

Белопероне (Beloperone)Белопероне (Beloperone) — растение, подходящо за декориране на светли и просторни помещения. Листата са матовозелени, овални и наведени надолу. Цветовете са класовидни, обагрени от розово до керемидено и също леко приведени. Цъфтежният период е дълъг – от април до октомври.
Предпочита светли и топли помещения (25ºС, а през зимата – около 15ºС). По време на цъфтежа се полива обилно, а през зимата – ограничено. Подходяща за цветето е рохката и богата хумусна почва с киселинна реакция Ph 6. Подхранва се на всеки две седмици с универсални течни торове. Размножава се чрез резници. Цветето стимулира развитието на липсващите качества в характера, интуитивността и рационалното мислене. Пречиства въздуха и поддържа жизнения тонус.

Пахистахис (Pachystachys)Пахистахис (Pachystachys) — стайно растение с атрактивни жълти цветове. Младите стъбла са изправени и зелени, а старите – вдървесинени. Листата са овални, наситено зелени, с характерна грапавина. Цветовете са класовидни и разположени по върховете на стъблените разклонения. Съставени са от прицветници, по които в продължение на 2-3 месеца се появяват дребни бели цветчета с минимална трайност. Предпочита топлите и защитени от течения места. Зимува при температура не по-ниска от 15ºС. През лятото поливките са умерени, а през зимата почвата се оросява леко, за да не пожълтеят листата. Обича глинести хумусни почви и се пресажда всяка пролет. Наторява се на всеки два месеца, а през лятото – на всеки две седмици. За оформянето на компактна корона се подрязва всяка пролет ( на височина около 10-12см). Възрастните растения губят своята декоративност поради издължаването на стъблата и разреждането на листната маса. Това налага цветето да се подновява на всеки две години. Растението унищожава песимизма у хората, създава настроение и чувството на увереност в собствените сили.

В обкръжението на всяко едно от тези цветя, представителите на зодия Лъв биха се чувствали по-уравновесени и щастливи.


Последна промяна: Сряда, 17 Август 2016 21:38


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...