Logo
Печат на тази страница

Енергията, която ни носят цветята у дома...

Цветята внасят повече уют и красота в дома. Когато им осигурим подходящи грижи и условия за развитие, те ни разкриват цялата си прелест, а голяма част от тях влияят положително на емоциите и самочувствието ни. Разбира се, съществуват и видове, чието неблагоприятно влияние трябва да ограничим. Добре осведомени ли сме, какво и къде да отглеждаме? На пръв поглед, въпросът ни се струва нелогичен, но в действителност е доста важен, защото до пролетта ще споделяме заедно с тях жилищното пространство.

Бегония (Begonia)Бегония (Begonia) – без значение кой от 2000-те хибрида отглеждаме, това цвете ще ни помогне да преодолеем проблемите и ще стимулира инициативността и новаторството. Растението е подходящо за хора, нуждаещи се от внимание и грижи.

Chamaedorea (Хамедореа)Хамедорея (Chamaedorea elegans) – тази миниатюрна и изключително елегантна палма обича полусенчестите места и лесно можем да ѝ осигурим подходящо място в жилището. При хората с повишена самокритичност и ниско самочувствие, това прекрасно зелено растение повишава самоуважението и увереността в собствените възможности. Чрез излъчваната положителна енергия, то създава атмосфера на спокойствие и разбирателство. Това го прави изключително подходящо за дневната и офиса.

Нолина (Nolina Recurvata)Нолина (Nolina Recurvata) – атрактивното зелено растение с удебелено стъбло, от чийто връх излиза сноп издължени много тесни спираловидни листа, е светлолюбиво и доста невзискателно. Успокояващото му действие върху нервната система го прави много подходящо за детски стаи. Растението стимулира инициативността при решаването на стари проблеми.

Драцена (Dracaena Fragrans)Драцена (Dracaena Fragrans) – едно от най-красивите листно-декоративни цветя, което е много лесно за отглеждане. Положителното ѝ влияние може да бъде усетено още от входната врата. В нейно присъствие атмосферата е значително по-хармонична и заредена с оптимизъм и положителни емоции. Обитателите на дома се чувстват по-енергични и силни.

Красула (Crassula argentea)Красула (Crassula argentea) – известна сред любителите на цветята като дърво на живота. Сукулентно растение, което се отглежда много лесно. С присъствието си внася ведро настроение и носи благополучие в дома. Цветето е символ на дълголетието.

Соланум (Solanum)Соланум (Solanum) – храстовидното растение ни е познато най-вече под наименованието декоративен пипер. Отглежда се предимно заради ярко оцветените плодчета, които покриват цялата корона. Малцина са тези, които го отглеждат, за да придобият мотивация или по-лесно съсредоточаване. Влияе добре на страдащите от хипотония, но при по-невъздържаните натури може да предизвика агресия. Влиянието му се усеща на отстояние до 3 метра от саксията.

Хлорофитум (Chlorophytum)Хлорофитум (Chlorophytum) – най-отглежданото южноафриканско растение по света. Предпочитано заради високата си декоративност и абсолютната си непретенциозност към условията за развитие: при всякаква осветеност, върху всякакви почви и резки температурни амплитуди. Притежава способността да изпълва пространството с позитивизъм и да неутрализира негативните енергии.

Кротон (Croton)Кротон (Croton) – с пъстроцветните си и разнообразни по форма листа, растението има мотивиращо въздействие върху околните. Влияе върху повишаване на работоспособността и инициативността, което прави кротона много подходящ за офиси и кабинети. За разлика от горепосочените видове, той е изключително капризен. Изисква интензивна, непряка слънчева светлина, редовно оросяване на листата и има специфични изисквания към поливането.

Кактус (Cacti)Кактус (Cacti) – в естествената си местообитания родът наброява няколко хиляди вида.Най-често малките компактни растения се отглеждат пред компютърните монитори, за да поемат негативната им енергия. Както почти всички бодливи видове, кактусите засилват раздразнителността и агресията у хората. Влиянието им върху околните е доста силно – кактусите могат да причинят дори депресия. Неподходящи са за отглеждане в детски стаи или спални помещения. Поставени на балкона, в коридора или в близост до входната врата, предпазват дома от негативни енергии и недоброжелатели.

Хризантема (Dendranthema X hortorum)Хризантема (Dendranthema X hortorum) – прекрасната есенна кралица изпълва атмосферата с позитивна енергия, която се засилва в периодите на активен цъфтеж. В древността била приемана като символ власт и могъщество, на победата над злите сили. Присъствието ѝ в домове и офиси се дължи на перфектната ѝ визия и на способността да зарежда пространството около себе си с добро настроение и оптимизъм.

Жасмин (Jasminum)Жасмин (Jasminum) – в древна Персия бил почитан като свещено цвете. Ароматният храст все по-често се отглежда като стайно растение. Укрепва сърдечната дейност и заздравява връзката между брачните партньори.

 

Енергийното въздействие на стайните цветя е по-силно, когато са аранжирани в група от две-три растения. В зависимост от влиянието, което оказват, цветята могат да бъдат разделени в две групи: В първата група попадат тези, с положително влияние върху емоционалното и физическо състояние на обитателите на дома. Такива са мушкато, лилиум, орхидея, алое вера, камелия, бръшлян, босилек, риган, лавандула, калцеолария. Във втората група попадат растения, които влияят благоприятно върху емоциите и творческото мислене, но имат неблагоприятен ефект върху здравето като дифенбахия, африканска теменужка (сенполия), зокум, орлова папрат.

Влиянието на растенията върху хората зависи от състоянието на растенията, физическото ни здраве и времето, което прекарваме в помещението, в което се отглеждат.


Последна промяна: Петък, 30 Септември 2016 10:35


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...