Logo
Печат на тази страница

Растения, които привличат пеперуди

Пеперуди в цветната градина... Пеперуди в цветната градина...

Едно изящно допълнение към градината, която сме създали, са пеперудите. За да разчитаме по-продължително време на тяхното присъствие в цветните алеи, трябва да им създадем привлекателна за обитаване среда. Най-напред се налага да засадим цветя и храсти, които ги привличат. Характерно за тези растения са ярко обагрените им цветове в нюанси на жълтото, розовото, оранж, червеното и лилавото.

Пеперудите предпочитат цветя и храсти с ароматни цветовете, сладък нектар и цъфтящи в средата и края на лятото, т.е. през периода, в който ефирните красавици са най-активни...

Подбираме растения с последователен цъфтеж, които трябва да разположим на слънчеви и защитени от вятъра места. За нашите климатични условия най-подходящи са:

Будлея (Buddleia)Будлея (Buddleia) – бързорастящ храст, характерен за тропичните и субтропични зони, известен в специализираната литература като „пеперуден храст“. За година височината му нараства до 2 метра. У нас най-добре се развива култивираният сорт B.davidii, чиито млади филизи не понасят зимните студове и измръзват, но структурните клони се запазват и от тях през пролетта се развиват новите филизи, по чиито върхове от юли до късна есен се появяват издължените ароматни съцветия. През този период растението прилича на обагрен в пурпурно фонтан. Храстът цъфти на третата година. Предпочита леки, рохки и добре дренирани почви. През летните месеци изисква чести и обилни поливки. Размножава се чрез семена и резници. Подходящ за групово и индивидуално засаждане.

Незабравка (Myosotis sylvatica)Незабравка (Myosotis sylvatica) – непретенциозно, многогодишно, тревисто растение с меки, овласени листа. Височината на стръковете е от 15 до 30 см. Цъфти от април до август с дребни сини, розови или бели чветчета, събрани в розетка. Развива се добре на сенчести и яркоосветени места, но заради пеперудите, трябва да го разположим на слънце.

Лавандула (Lavandula)Лавандула (Lavandula) – преди няколко столетия индианците са използвали лечебните свойства на растението. Лавандулата има силно развита коренова система – скелетните корени могат да достигнат дълбочина до 4 метра, което я прави изключително подходяща за укрепване на ерозирали терени. Вдървесинените стари клони оформят полусферична туфа с диаметър около 50-60 см. Листата са линейни, двустранно разположени върху младите, ръбести и леко овласени разклонения. Растението е вечно зелено и последователно сменя листата си. Двуполовите цветове са събрани в класовидни съцветия. Светлолюбива култура, която може да се отглежда върху бедни, карбонатни почви, неподходящи за други насаждения. Въпреки, че е най-ефикасният инсектицид срещу дрешния молец, това медоносно растение е предпочитано от пеперудите. Размножава се чрез семена и резници.

Многогодишен шибой (Erysimum Cheiri)Многогодишен шибой (Erysimum Cheiri) – медоносно растение с красиви жълто-червени цветове, които се появяват на втората година след засаждането. Височината му достига до 60 см. Предпочита леките, песъчливи и добре дренирани почви, както и слънчевите експозиции. За предпазване от ниските зимни температури се налага мулчиране, след като стъблата му се изрежат ниско. Размножава се чрез семена.

Хортензия (Hydrangea)Хортензия (Hydrangea) – подходящи са както стоящите, така и лиановидните сортове. Растението е с плитка коренова система. Сърцевидните му листа имат назъбена периферия и са срещуположно наредени. Цветовете са прости или полукичести и са събрани в кълбовидни съцветия. Цветните пъпки са разположени по върховете на младите, едногодишни филизи. Развива се правилно на добре осветени и защитени от ветрове, места, върху градински почви с добавка на компост и торф. Влаголюбива култура, която предпочита напояване с мека вода. Някои сортове изискват подрязване на короната. Размножава се чрез разделяне на коренището или чрез резници.

Циния (Zinnia)Циния (Zinnia) – едногодишно градинско цвете, чиито стъбла са покрити с твърди власинки. Има яйцевидни, леко заострени листа, разположени двустранно по страничните клонки. Цветовете са прости, полукичести или кичести, събрани в кошничка. Обагрени са във всички цветови нюанси, с изключение на синия. Растението е светлолюбиво, не понася въздушни течения, преовлажняване и засушаване. При засаждане върху богати на хумус и минерални вещества, почви радва с едри и трайни цветове. Размножава се чрез семена.

Камбанка (Campanula)Камбанка (Campanula) – атрактивно растение с бели, сини или пурпурни звездовидни цветове. Цъфтежният период продължава от началото на юли до началото на октомври. Височината, в зависимост от сорта варира от 15 см до 160 см. Стъблата са изправени, а листата са с променлива големина. В основата на стъблото са по-едри и широки, а с нарастване на височината по-тесни и дребни. В зависимост от сорта могат да бъдат гладки или назъбени. Подходящи за развитието на камбанките са дренираните, алкални почви. Размножава се чрез семена.

Лантана (Lantana camara)Лантана (Lantana camara) – вечнозелен храст с височина 1-1,5м. Короната е компактна, изградена от изправени стъбла, върху които са разположени яйцевидните и леко заострени листа с мъхести жилки. Цветовете са дребни, обагрени в бяло,жълто, червено, оранж, виолет и събрани в щитовидни съцветия. Предпочита дренирани почвени смески от чимовка, листовка и угнил оборски тор. При обилно поливане и местоположение с интензивна, но разсеяна светлина, радва с ярки и едри цветове. Размножава се с резници.

За да повишим комфорта на обитаване на красивите гостенки, до медоносните растения можем да поставим няколко по- едри речни и тъмно оцветени речни камъни, върху който пеперудите могат да кацат за отдих. Няколко клона или пънове с причудливи форми, позиционирани в пеперудения градински кът, ще послужат за тяхно убежище през нощта или при лошо време. Във водата за поливане не бива да разтваряме торове, защото пеперудите пият от нея, а за борба с вредителите можем да използваме само сапунена вода. В противен случай можем да унищожим не само вредителите.

Ако създадем малко и уютно кътче за пеперудите в градината ще се радваме на ефирното им присъствие през целия летен сезон.


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Hydrangea Macrophylla

Последна промяна: Неделя, 24 Юли 2016 11:30


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...