Logo
Печат на тази страница

Да си отгледаме циклама (Cyclamen)

Циклама (Cyclamen) Циклама (Cyclamen)

Растението Циклама (Cyclamen) принадлежи към едноименния род Цикламови (Cyclamineae) /семейство Primulaceae (Игликови)/, който включва над 55 вида. Естествените местообитания на растението са гористите хълмове около Черно, Каспийско и Средиземно море. Това многогодишно тревисто растение достига височина до 30-35 см. Сърцевидните листа са с кожеста, тъмно зелена горна повърхност, изпъстрена със сребристи петна и линии.

Противоположната им страна, цветоносите и листните дръжки са обагрени в червеникавокафяво. От овалната и плоска грудката се развива само една растежна пъпка и ако тя бъде увредена, растението умира. Високата декоративност на листата се допълва от красивите и нежни цветове, със извити назад лентовидни и леко изострени в края венчелистчета, които са обагрени във всички възможни нюанси от снежнобяло до тъмно розово, червено или виолетово. Като саксийни се отглеждат основно два от видовете:

  • Персийска циклама (Cyclamen Persicum) - цъфтящ през зимните месеци с по-едрите цветове;
  • Европейска циклама (Cyclamen Europaeum) - чиито нежни цветове греят от ранна пролет до есента. По-дребният размер на цветовете се компенсира от прекрасния им аромат, заради който видът е наречен „алпийска теменужка”;

Персийска циклама (Cyclamen Persicum)

Персийска циклама (Cyclamen Persicum)

Европейска циклама (Cyclamen Europaeum)

Европейска циклама (Cyclamen Europaeum)

Растението е светлолюбиво, но не понася преките слънчеви лъчи. Подходящи за развитието на цикламата са свежият въздух, прохладните кътчета и високата въздушна влажност. През активния вегетационен период трябва да й се осигурят постоянни температури между 17-20ºС, а по време на покой - около 15ºС.

Цикламата е изключително чувствителна към влагата. Полива се с хладка вода, поставена в подложката на саксията, като след един час неусвоеното количество от нея се отстранява. Водата може да се добави внимателно по ръбовете на саксията, без да се мокрят листата, цветовете и грудката. Количеството трябва да осигурява умерена влажност на почвата. Засушаването и преовлажняването са пагубни за цикламата. Много опасно е неправилното поливане, защото досегът на водата до клубена може да причини омекване и загниване на цветоносите, дръжките на листата и цялото растение.

Подходящата почвена смеска се състои от букова листовка, чимовка, угнил оборски тор, градинска почва и промит речен пясък в съотношение 2:1:1:1:1.

Подхранването стартира при наличие на 5-6 напълно развити листа. Подходящи са минералните торове за цъфтящи растения, богати на калий (К) и фосфор (Ph), които съдържат минимални количества азот (N). Препоръчително е използването на подхранващи субстанции с повече микроелементи, тъй като те придават по-голяма наситеност и яркост на цветовете. Дозирането на препаратите трябва да се извършва много прецизно, съгласно указанията на опаковките.

Грижите за цикламата включват редовно отстраняване на прецъфтелите цветове и пожълтелите листа. Дръжките им се отскубват много внимателно от грудката. По този начин короната се прорежда, а на свежите листа и цветове се осигурява по-добра аерация. След края на цъфтежа, поливният режим се редуцира и растението постепенно се засушава. Листата започват да жълтеят. След отстраняването им, съдът се поставя на полусенчесто и прохладно място. Преди началото на активната вегетация, грудката се пресява в свеж и влажен почвен субстрат, като горната ѝ ¼ трябва да остане над почвената повърхност. През следващите 15-20 дни количеството на подаваната влага постепенно се увеличава, до достигане на нормалния поливен режим. За да се осигури по-богат цъфтеж е допустимо отстраняване на прекалено рано появилите се единични цветни пъпки.

Най-често срещаната причина за влошената декоративност при цикламите се дължи на отклонения от оптималните условия за отглеждането ѝ. При висока температура, сух въздух или излагане на прекалено интензивна светлина, листата започват да жълтеят, но цветовете се запазват свежи и силни. Същите причини, съчетани с неправилно поливане могат да доведат до прекалено кратък цъфтежен период.

Основни вредители по растението са цикламовите акари и листните въшки, които причиняват деформиране на дребните и недоразвити листата. Борбата с тях се води чрез внимателно измиване на заразените части с инсектициден сапун.

Размножава се единствено чрез семена, които в домашни условия покълват много трудно. При висока влажност и температури в диапазона 15-18ºС поникват за около 30 дни. Грудката не се разделя, както при останалите растения.
При всички операции и обработки, цветарите трябва да използват предпазни средства, тъй като цикламите от всички сортове са отровни.

Освен като стайни цветя, те могат да се засаждат и в градината, стига условията за развитието им да са подходящи. Намират приложение като почвопокривно растение около стволовете на широколистните дървета или при озеленяването на алпинеуми.

Циклама (Cyclamen Persicum)


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Cyclamen Persicum

Последна промяна: Събота, 28 Януари 2017 13:09


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...