Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Какво не знаете за скандинавския мъх?

Какво не знаете за скандинавския мъх? Какво не знаете за скандинавския мъх?

Забързано ежедневие, презастроена градска среда без зеленина, замърсяване, стрес и безпокойство – това са само част от проблемите, с които се сблъсквате ежедневно. За съжаление, много хора нямат време да избягат от тази действителност сред природата. Затова съвременният интериорен дизайн вече може да се справи с този проблем.
Интегрирането на скандинавския мъх във Вашия дом е много повече от съвременна тенденция.

Съдържание:

 1. А знаете ли, че...?
 2. Какво не знаете за растежа му?
 3. Каква е неговата роля в екосистемата?
 4. Какво е неговото модерно приложение?
 5. А Вие искате ли да обновите своето пространство?

Забързано ежедневие, презастроена градска среда без зеленина, замърсяване, стрес и безпокойство – това са само част от проблемите, с които се сблъсквате ежедневно. За съжаление, много хора нямат време да избягат от тази действителност сред природата. Затова съвременният интериорен дизайн вече може да се справи с този проблем.

Интегрирането на скандинавския мъх във Вашия дом е много повече от съвременна тенденция. С нея и Вие можете да се насладите на красотата и успокояващото излъчване на природата.

Ако се нуждаете от идеи за декорация или какви са ползите от нея, разгледайте предните статии в нашия блог. В тях ще откриете много съвети на нашите професионални флористи. Днес ще продължим темата, като Ви споделим няколко интересни факта, които ще привлекат вниманието Ви.

Какво не знаете за скандинавския мъх?

А знаете ли, че...?

Може би толкова сте свикнали да виждате различни видове мъх в ежедневието, че не сте се замисляли за неговото минало. Истината е, че той е бил широко използват в древните северни култури - коренното население на Скандинавия и арктическите региони. Древните хора са разчитали на него за различни практически и медицински нужди. Те са го използвали за:

 • Фураж за на елени – тези животни са разчитали на мъха през дългите и сурови зимни месеци. Не само са можели да го откриват под снега, но и той им е помагал да оцелеят до пролетта.
 • Традиционни практики – различни обреди, сватбени церемонии, декорация на домовете по време на празниците, изработка на постелки и възглавници.
 • Изолационен материали – бил е поставян между дървени трупи, за да осигури топлинна изолация и защита от студените ветрове. Бил е използван при строежа на традиционните саамски къщи (лавву) и дървени хижи.
 • Лечебни свойства – бил е прилаган като антисептик за рани и кожни инфекции, както и за приготвяне на отвари за облекчаване на кашлица и простуда.
 • Храна - често е бил обработван и консумиран от хората. Използван е бил като допълнителен източник на хранителни вещества, особено в периоди на недостиг на продукти.

За първи път хората са му обърнали по-специално внимание през 18-ти век в северните региони на Европа. Шведският ботаник Карл Линей, известен като "бащата на съвременната таксономия," е един от първите учени, който е започнал да го изследва. Той го е документирал и класифицирал в своята система за класификация на растенията.

Какво не знаете за скандинавския мъх?

Какво не знаете за растежа му?

Една от причините да навлезе толкова широко в декорацията и интериорния дизайн, е неговата адаптивност. Той може да бъде открит в райони с различен климат – от арктическата тундра до влажните блатисти и високопланински зони. Неговата устойчивост и способност да расте в неблагоприятни условия го правят важен за екосистемите, в които се намира.

Притежава уникални биологични характеристики. За разлика от дърветата и храстите, вместо коренова система има структура, наречена ризоиди. Тяхната функция е да му помогнат да се прикрепи към почвата. Има разлика в начина, по който абсорбира вода и хранителни вещества. Той ги извлича директно чрез листенцата си и именно това му позволява да расте на различни места, където други растения никога не биха оцелели.

Има разлика и в начина им на размножаване. Чрез спори и разделяне на части от своята структура, мъхът бързо успява да се разпространи при подходящи условия. Ако ги има налице, спорите се развиват в специализирани структури – спорангии. Това са видими малки капсули на върховете на стеблата.

Какво не знаете за скандинавския мъх?

Каква е неговата роля в екосистемата?

Може да Ви се струва странно, но мъхът има важна роля в поддържане на околната среда, като помага на други видове растения да оцелеят. Той поддържа водния баланс, което е в услуга не само на екосистемите, а и на животните.

Интересен факт е, че има способността да абсорбира и задържа значителни количества вода. Това може да се окаже от ключово значение в горски и блатисти зони, където при продължителна суша се появява недостиг на вода. Предотвратявайки бързото й изпаряване, той поддържа влажността през различните сезони, особено през лятото, когато в определени зони има екстремно високи температури.

Скандинавският мъх участва и във формиране на почвата. Колкото повече се развива, толкова повече я обогатява с органични вещества. Служи и като естествен филтър, който премахва токсините и тежките метали от водата, преди тя да достигне до водоемите.

Той спомага и за възстановяване на биосистемите, когато има нарушения. В райони, където има ерозия поради обезлесяване, спомага за стабилизиране на почвата. В дългосрочен план - може да предотврати изцяло този процес и да стимулира развитието на нова растителност.

Има и ключова роля в поддържане на биоразнообразието в екосистемите. Той е дом на множество микроорганизми и насекоми, които са значими както за опрашването, така и за хранителните мрежи. Предоставя подслон и място за размножаване на различни животни като амфибии и рептилии.

И не на последно място – допринася за поддържане на климатичния режим чрез регулиране на въглеродния цикъл, защото съхранява въглерод в торфените си пластове. От това свойство може да се възползвате, ако интегрирате скандинавски мъх във Вашия интериор. Наличието на зелена стена от мъх регулира качеството на въздуха и го прави много по-чист и свеж.

Какво не знаете за скандинавския мъх?

Какво е неговото модерно приложение?

В днешно време интересът към скандинавския мъх не е утихнал. Той привлича вниманието на много учени и изследователи, които търсят начини да използват свойствата му във всички области на човешката дейност.

Например - в момента активно се изследва потенциала му като биоразградим строителен материал и като естествен филтър за пречистване на въздуха и водата. Дали тези разработки ще прогресират и мъхът ще помогне за поддържане на градската и индустриална среда, предстои да разберем в бъдеще.

Не спират и разработките в медицината – все повече фармацевтични компании изследват неговите възможности за използване като антиоксидант, противовъзпалителен и антимикробен агент.

Скандинавският мъх се използва широко в интериорния дизайн, благодарение на своите уникални свойства и естетически качества. Той се превръща в популярен избор за създаване на зелени стени и декоративни панели, които не само придават визуална привлекателност на вътрешните пространства. Има уникална естетическа стойност, заради своята:

 • Натурална красота - добавя естествена красота и зеленина към интериора, което създава усещане за спокойствие и хармония. Неговите меки и плътни текстури предлагат уникален визуален ефект, който трудно може да бъде постигнат с други материали.
 • Вариации в цвета – осигурява гъвкавост в дизайна и възможността за създаване на разнообразни художествени композиции и мотиви.

А Вие искате ли да обновите своето пространство?

Поръчайте още сега скандинавски мъх от нашия онлайн магазин и дайте нов живот на интериора си!

Следете и нашия блог, защото в следващите статии ще Ви дадем още интересни съвети и идеи за декорация.


Последна промяна: Вторник, 28 Май 2024 17:45
internetreklama

Автор


нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex berberis betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria campanula cancer ♋ canna carex carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chabana chamaedorea chamomilla chasmanthium latifolium chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus cladonia stellaris clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cortaderia selloana cotinus crassula crocus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cymbopogon cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora feng shui fengshuǐ festuca ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hibiscus hikae hiv hongkong hong kong hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea ikebana impatiens bequaertii impatiens psittacina imperata cylindrica rubra iris jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lagurus lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lily of the valley lilyofthevalley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint miscanthus sinensis gracillimus miscanthus sinensis graziella miscanthus sinensis kleine silberspinne miscanthus sinensis tebrinus miscanthus variegatus monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза nagaire naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance pachira aquatica pachypodium paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora phalаenopsis phlox pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum poppy portulaca grandiflora powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pyracantha ranunculus rhodiola rosea rhododendron rikka robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rosemary rose tree rosmarinus officinalis rudbeckia saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum seika sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin shoka sinapis arvensis soe solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tulipа tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки бенджамина бензен бензол билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гергина гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джин джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живи цветя живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване закупуване на растения замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездна кладония звездовиден лишей звездовидна магнолия здравецови здрави растения здрави цветя зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика избор на растения избор на цветя изправени цветя икебана императа инвазивни растения ирак ирис исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лагурус лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира лимонова трева линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогдишни цветя многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii нагеире напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми насочен нагоре неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея острица отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя паламида палмитинова киселина пампаска трева памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап полярен мъх почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган рикка родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рудбекия руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сансевиериа сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя сейка секджоджу семейство кокичеви семирамида сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тен тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тютюн увивни растения увивни рози улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фeстука фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин флокс форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чабана чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чайни цветя чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чи чокан шапива билка шаримики шасмантум шибой шока шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен いけばな 生ける 生け花 盆栽 花墟道 風水 风水