Logo
Печат на тази страница

Органичните торове за нашата градина

Органичен оборски тор... Органичен оборски тор...

Органичните торове са ценен ресурс, чрез който се повишава почвеното плодородие. Тези съединения на въглеродна основа са нетоксични за растенията, подобряват физичните и агрохимичните характеристики на почвите. Едно от предимствата им е продължителният период на минерализиране на органичните съставки, в резултат на което по време на вегетацията растенията непрекъснато получават лесно усвоими хранителни вещества. Отглеждани в богата почва, посевите са силни, устойчиви на заболявания и рядко се нападат от вредителите.

Не случайно в близкото минало технологиите за производство на качествени био торове били строго пазени и предавани от поколение на поколение. В тези времена химичните торове все още били непознати, а осигуряването на добра хранителна среда за растенията било жизненоважно, тъй като само по този начин те се развивали правилно и давали богата реколта.

Според изходните суровини за добиването им, органичните торове се разделят на животински и растителни.

Оборски тор...Един от най-използваните животински торове е оборският. От векове с внасянето му в почвата се регулирало плодородието. Получава се от конски, говежди, овчи или свински отпадъци – изпражнения, урина и постеля, които се подготвяли по определен начин, преди да бъдат подхранени почвите. Една от причините, която налага отлежаването на свежия тор е невъзможността на растенията да усвоят значителна част от неговите съставки в "суров" вид. Това става възможно едва след минерализирането им. Пресният оборски тор не се използва за подхранване, тъй като съединенията в него са активни, реагира на влага, опасен е за растенията и съдържа семена на плевели, които ще завладеят бързо обработваните площи. Технологичното време, необходимо за превръщането му в подходяща подхранваща субстанция е между 4 и 9 месеца. До съзряването той се съхранява в торища. Основните му физико-химически показатели зависят от вида на животното, използваните фуражи за изхранване, материалът за постеля и начинът на съхранение. Добре угнилият оборски тор има ронлива структура и трябва да е добре изсъхнал. За наторяване се използва и течен оборски тор, получен от урината на животните, водата за измиване на обора и торовата течност, отделена при разлагането му на торището. Поради специфичната обработка и начин на внасяне в почвата, течният оборски тор се използва само за подхранване на големи площи, засадени със земеделски култури.

Птичият тор е 3-4 пъти по-богат на азот, фосфор и калий от оборския и е лесно усвоим. Използва се в твърдо или течно състояние (разтворен във вода в съотношение 1:15). Той изисква отделно съхранение от останалите видове торове, в закрито помещение или под навес.

Биотор от червен калифорнийски червей...Биоторът от червен калифорнийски червей е подходящ за всички видове растения. Той е единственият разрешен тор при производството на органични плодове и зеленчуци. По отношение на своите физико-химични показатели е 5 пъти по-добър от угнилия оборски тор. Основната суровина за производството му е пресният оборски тор, който всеядните червени калифорнийски червеи превръщат в хумус. Така вместо да попаднат в почвата и да замърсят околната среда отпадъците от големите ферми, канализационните и някои промишлени отпадъци могат да се превърнат в ценна подхранваща субстанция. Освен това биоторът успешно заменя инсектицидите и хербицидите при обеззаразяването на семената, използва се при вкореняването на резници и при производството на разсади.

Останалите видове органични торове – прахообразна кръв, костно брашно, стрити мидени черупки, скален фосфат и водорасли имат силно ограничено приложение в цветарството. Те се използват предимно за подхранване на едроплощни масиви в промишленото земеделие.

Растителните торове са по-слаби от животинските, имат по-енергоемка преработка и са доста по-непопулярни. Компостът е сред ценните растителни органични торове, но тъй като сме разглеждали по-обстойно качествата и технологията на производството му в друга тема, тук само ще го упоменем.

Утайка от кафе...Едно от най-използваните растителни органични субстанции е утайката от кафе. Листата на декоративните растения ще изглеждат перфектно ако на всеки 15-20 дни повърхностния почвен слой се разрохква на дълбочина 2-3 см и се добави кафеена утайка. Този тип подхранване изисква особено внимание и прецизност, тъй като съществува риск от нараняване коренчетата на растението.

Когато говорим за растителни органични торове, не можем да избегнем зеленото торене. При него определена група растения се засаждат и с достигането на определена височина се подрязват, а след като изгният се закопават в почвата. Така се формира хумус, който оптимизира почвената структура и я обогатява с хранителни вещества. Методът има редица предимства: през вегетацията тези култури предпазват почвата от прегряване, ограничават развитието на плевели и прекомерното засушаване. С развитието на кореновата им система се подпомага аерацията на повърхностния почвен слой. Най-подходящи за зелено торене са бобовите растения, тъй като грудковите бактерии свързват азота от въздуха и осигуряват екологично азотно подхранване на субстрата. Всеки представител на семейство Бобови има висока степен на полезност при точно фиксирани условия и по тази причина използването на конкретна култура трябва да се съобрази с типа но почвите и вида на растенията, които ще подхранваме. Например за подобряване характеристиките на песъчливите почви най-подходяща е елдата, засадена през пролетта и орязана в края на лятото.

Елда / Гречка (Buckwheat)...

Елда / Гречка (Buckwheat)

Наследените от нашите баби и дядовци „рецепти” за подхранване са истинско съкровище за почитателите на биологичното градинарство. При липсата на химични торове, за по-високи добиви в зеленчуковите градини били използвани и настойки от различни билки. Пример за това е настойката от черен оман, която е богата на калий и влияе много добре върху развитието на доматите и цъфтящите декоративни видове. Тази от коприва, набрана преди цъфтежа, повишава азотното съдържание на субстрата, а глухарчето се използва и за листно торене. С настойката от листата и цветовете се опръсквала цялата надземна част растенията. Ефикасността на тези растителни биологични продукти се повишава, когато се приготвят с дъждовна вода в неметални съдове, които се поставят на слънце, за да се ускори процеса на ферментация. Поради по-високата концентрация на активните съставки се налага преди използване да се разреждат с вода в съотношение 1:10. Въпреки, че са използвани предимно в домашната зеленчукова градина, тези рецепти дават отлични резултати и в декоративното градинарство.

Подхранването трябва да стартира през пролетта и да обхване целия вегетационен период, с оглед по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията.


Последна промяна: Събота, 14 Юли 2018 10:30


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...