Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Осветлението в нашата градина

Осветлението в градината е едно от най-големите предизвикателства за неспециалистите, тъй като трябва да се впише в стила на градинския ансамбъл, да гарантира безопасна експлоатация, да отговаря на определени естетически, практически и икономически показатели. Основната цел е осигуряване на оптимална осветеност на площадките и основните алеи, при всяка промяна в нивелацията на настилката или промяна на посоката. При по-маломерните и компактни дворни площи у нас тези цели се е постигат с монтажа на ограничен брой осветителни тела.

Осветление на градинската алея...Тъй като алеите, в повечето случаи, се разполагат в близост до жилищната сграда и следват контура ѝ, осветлението може да се разположи и по фасадата. Местоположението на градинските тела, без значение дали са на висок или нисък пилон, трябва да е непосредствено до алеите и да осигурява редуване на осветените участъци с леко затъмнени, т.е. да конфигурира мозайка от светлини и светлосенки. Ако градинският ансамбъл включва архитектурни или растителни фрагменти, които искаме да подчертаем, можем да планираме поставянето на прожектори с насочващи и по-интензивни светлини

Какви видове осветление да предвидим за градината?

Комбинирането на фасадното и градинското осветление допълва хармонията в двора. При него една част от телата осветяват с приглушена светлина главната алея, служеща за връзка между входа и жилището, а другата фиксира или загатва наличието на отделни елементи от ансамбъла.

Добре би било да се предвиди дежурно осветление, което ще остава включено през цялата нощ и ще се управлява чрез датчик, който реагира на интензивността на естествената дневна светлина.

Градинско фасадно осветление...

При локалното осветление сноп от лъчи се насочва към характерен детайл на ефектен орнамент или растителен вид, с цел да се разкрие неговата уникалност на фона на потъналите в нощния мрак дървета, храсти и цветя. Тук ефектът се постига чрез оптимизиране ъгъла и височината на осветеност на дадения обект. Подчертаването на водните и тревни площи се постига чрез хоризонтални лъчи от прожектори с ниско разположение. Вертикалното насочване на светлината, произведена от същите осветителни тела е подходяща за акцентиране върху скулптурни фигури, фасади, водни струи и други вертикални елементи. Чрез светлините може да се подсили ефектът и на динамичните водни елементи. Растителността и каменните детайли се осветяват в по-меки тонове, а водните струи – в студени. В този случай топлите нюанси приближават осветения обект и допълват усещането за хармония и уют.

Спомагателното осветление няма задължителен характер и се поставя на местата, предназначени за краткотраен престой в градината като барбекюта, градински маси, беседки или басейни.

Много важен е изборът на осветителни тела. Те трябва не само да хармонират със стиловете на сградата и градината, но да са функционални и да осигуряват надеждна защита от влагата. При жилищните сгради във възрожденски стил, потънали в зеленината и очарованието на старата българска градина, най-правилният избор са класическите фенери или телата от ковано желязо. Около новите домове с градини, в които растат екзотични растения, е уместно използването на тела с по-нестандартни и модернистични форми.

Подборът на лампите е еднакво важен, с този на телата, и то по чисто икономически причини - минимизиране на допълнителните разходи за градинско осветление, които ще натоварят семейния бюджет. Какви са вариантите за избор? Най-масово се използват обикновените електрически крушки, тъй като имат ниска цена. Основните им недостатъци са ограниченият полезен живот-около 1000 часа и слабото светлинно покритие, което осигуряват. Халогенните, за разлика от тях, излъчват интензивна бяла светлина, имат малки размери и два пъти по-продължителен срок на експлоатация. Сред многообразието от артикули от този вид най-икономични са 12W модификации. Метахалогенните лампи се използват предимно за осветяване на фасади, тъй като излъчват много ярка светлина. Цветовата им гама е богата и обхваща множество топли и студени нюанси. Макар с мини размери, те излъчват силна топлина, която може да увреди околните растения и да разруши повърхностния слой на осветителните тела. При избора на луминесцентни лампи трябва да изхождаме от търсения светлинен ефект, тъй като оловните излъчват лунна светлина, а натриевите - жълто оранжева. Използват се рядко, тъй като създават нереалистична цветна интерпретация. Напоследък се наложи тенденцията за използване на диоди, вградени в настилката. Основното изискване при този тип осветяване е равномерното разполагане на телата по цялата дължина на алеята и недопускане на затъмнени участъци, които могат да дезориентират преминаващите.

Идеите за осветлението на градината най-често се черпят от Интернет пространството, но не винаги е възможно директното им прилагане, поради специфичните особености на всеки отделен терен. Най-добрият вариант е да възложим проектирането на специалист, но ако бюджетът ни е ограничен и няма да ползваме услугите на ландшафтен дизайнер, задължително трябва да се обърнем към електротехник, който ще материализира професионално проекта ни. Това би спестило немалко главоболия и допълнителни разходи, тъй като специалистът ще определи правилно вида и сечението на необходимите проводниците, ще коригира недостатъците, допуснати във фазата на проектиране и ще ни даде някои свежи идеи.

Горещо препоръчваме изпробването на идейния проект преди да се пристъпи към реализацията му. Това ще позволи безпроблемна корекция на неудачните местоположения или комбинации от осветителни тела. В случай, че търсеният ефект е постигнат, се пристъпва към трасиране на захранващите кабели. За предпочитане е те да преминат под моравата или пътеките с твърда настилка, тъй като не съществува риск от прекъсването им при обработката на почвата. Когато това е невъзможно, се допуска полагането им под цветните лехи. Предвидливо трябва да планираме и разположението на контактите, в които ще включваме електрическите уреди за поддържането на тревните площи и живите плетове (косачка, триони, ножици и др.). Добър вариант е да ги монтираме по протежение на масивната ограда, като местоположението им ще определим в зависимост от дължината на захранващите кабели на уредите и възможностите за използване на удължители. Задължително е контактите, които монтираме в градината, да са предназначени за експлоатация на открито.

Добре би било, ако с изграждането на кабелната мрежа си скицираме разположението на ел.проводниците. Тази информация ще бъде много полезна при извършването на изкопни работи в бъдеще, тъй като ще минимизира опасността от злополуки и аварии, в следствие на прекъсване на изградената кабелна мрежа. Върху скицата трябва да се нанасят своевременно всички последващи промени, за да бъде актуална.

Полагането на кабелите трябва да се извършва в PVC тръби, поставени на дълбочина, не по-малка от 70 см. Под твърдите настилки и моравата се допуска дълбочина от 40см. Ако кабелите не се полагат в тръби, може да се използва жълта, сигнална, полиетиленова лента, поставена на 8-10 см над кабела. В близост до подземната ел.мрежа не е уместно засаждането дървета и многогодишни храсти, поради риска да бъдат унищожени при евентуален ремонт. Всички връзки трябва да се правят във вътрешността на осветителните тела, с което да се избегне контактът с влажната почва.

Правилното проектиране и изграждане на градинското осветление ще спести средства и ще осигури безопасна експлоатация.


Последна промяна: Неделя, 17 Юни 2018 20:46

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus claude monet clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lilyofthevalley lily of the valley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin sinapis arvensis solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява склеротийно гниене сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен 盆栽 花墟道 風水 风水