Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Размножаване на сукулентни растения

Сукулентни растения... Сукулентни растения...

Сукулентните са сред най-непредирчивите за отглеждане растения. Зоните с относително неблагоприятни условия (бедни почви, високи температури и незначителни валежи) са местата на естественото им разпространение. В техните дебели и месести листа, стъбла и коренища се съхранява воден запас, достатъчен да осигури питателна влага през горещите сезони, когато валежите са незначителни.

По тази причина поливният режим при отглеждане в домашни условия се свежда до редки и оскъдни поливки.

Начините за размножаване на сукулентните са:

  • Стъблен резник...чрез стъблени резници – отрязват се части от стъблата, които задължително трябва да имат 2 или 3 междувъзлия. Резниците се оставят да позасъхнат. Технологичното време за изчакване преди да се положат в субстрата е различно за отделните видове, обикновено от няколко часа до няколко дни, а при по-едрите резници 1-2 седмици. През това време може да се избере и обеззарази съдът за засаждане. Подходящи са по-плитките и широки саксии. Субстратът трябва да е обеззаразен, като най-подходящи за вкореняването са промитият речен пясък и перлитът. Може да се използва смес от пясък и торф, перлит и торф или перлит,пясък и торф, като количеството на торфа трябва да е не-повече от 1/5 от обема на останалите компоненти. Ограниченото му влагане се обуславя от способността му да задържа влагата, което е неблагоприятно за конкретния вид растения. Субстратът леко се навлажнява и в него се полагат резниците. Дълбочината на засаждане е не повече от 1-2 см, колкото да се закрепят. По-голямата дълбочина би повишила риска от загниването им. За разлика от останалите цветя, тук не се прилага закриването с полиетилен, стъкло или поставянето в тунели, за да се постигне по-висока влажност. Засадените резници се оставят непокрити. Вкореняването се ускорява при осигурени постоянни температури и влажност.
  • Листен резник...чрез листни резници – подходящо е да се вземат през пролетта и началото на лятото. Оставят се няколко дни да позасъхнат, след което се засаждат. Видът на субстрата, дълбочината на засаждане и технологията на вкореняване са идентични с тези, при вкореняване на стъблените резници.
  • Издънка...чрез издънки – много от сукулентните растения дават издънки, които са напълно оформени млади растения. Отделянето им се извършва в периода на активна вегетация. Извършва се с помощта на остър нож и при изключително внимание, като целта е да се получи гладък срез и минимално нараняване на майчиното растение. Отделената издънка се оставя на сухо, проветриво и защитено от пряка слънчева светлина, място за около 7 дни. Времето е достатъчно за образуването на защитна кожица, която предпазва тъканите от проникването на болестотворни микроорганизми и загниване. Отделянето на издънките трябва да е изцяло, т.е. по майчиното растение не бива да има никакви остатъци от тях. След образуването на защитната тъкан по среза, отделеното младо растение се засажда в едрозърнест, въздухопропусклив и добре отцеждащ се субстрат. Най-подходящият се състои от равни части по-едър речен пясък, торф и перлит, към които се добавя незначително количество счукани дървени въглища.
    Растението се поставя в плитка ямка, след което почвата около него се уплътнява. Дълбочината на засаждане трябва да е минимална, колкото сукулентното да стои изправено. Младото растение се поставя на светло и топло място, но трябва да е защитено от преките слънчеви лъчи.
    Повърхността на почвата леко се овлажнява. Следващото оросяване се извършва едва, когато почвата е напълно засъхнала. Нарастването на растението е признак, че то вече е вкоренено и може да се засади в по-богата почва и да се постави на постоянно място. За формирането на здраво и красиво растение, постепенната адаптация към пряката слънчева светлина е задължителна.
  • Отрязан връх...размножаване с част от майчиното растение е възможно при някои сукулентни. Методът е приложим при някои видове кактуси, които не образуват издънки. Обикновено се взема централния връх или върхът на някое от разклоненията и долният му край се оформя като пресечен конус, чиято основа достига до пръстена от камбиална тъкан, без да го засяга. Така подготвения връх се оставя във вертикално положение 9-10 дни да засъхне. Технологията на засаждане е идентична с тази на отделяне на издънките. Методът е неприложим при кактусите със сферична форма, поради прекалено широкия срез, който може да причини унищожаване на цялото растение. При тези видове се отделя точката на растеж чрез внимателно отстраняване на съвсем малка част от върха. На мястото се появяват едно или няколко дъщерни растения. Те се отделят по показания по-горе начин. Вкореняването при този метод е по-продължително. Тъй като първата поливка се извършва едва след първия прираст, за да се избегне загубата на влага, саксията с растението се поставя в найлонов плик, който се затваря плътно. По-бавно вкореняващите се видове, могат да бъдат третирани със стимулатор за вкореняване.
  • Семена от сокуленти...размножаването чрез семена се счита за ефективно при едновременното действие на няколко фактора: качествени семена, подходящ субстрат, подходящ съд и стриктно спазване на технологията за засаждане. За препоръчване е семената да се закупуват от утвърдени фирми, което е гаранция за тяхната добра кълняемост. Най-подходящият субстрат за засаждането е перлитът, към който се добавят стрити дървени въглища. Те ще предотвратят появата и развитието на гнилостни процеси. Едрината на субстрата трябва да съответства на едрината на семената. Колкото по-дребни са семената, толкова по-фини трябва да са зрънцата перлит. Субстратът се промива с вода, за да изпадат дребните прахови частици от въглищата и се стерилизира за 15-20 минути в загрята фурна. След като изстине се насипва на слой от 2-3 см в съда.

Най-подходящи за засаждането на семената са прозрачните контейнери с капак и дълбочина 5-6 см. Големината им трябва да се съобрази с количеството на семената за засаждане. Не е удачно една кутия да се използва за засаждане на семена от различни видове сукулентни, тъй като всеки от тях има различна кълняемост и специфични изисквания по отношение на влага, топлина и аериране. Преди засаждане се изисква семената да престоят едно денонощие в ненаситен разтвор на калиев перманганат - към няколко кристалчета се добавя вода до получаване на разтвор с бледо розов цвят. Преди да се положат в почвата трябва да се оставят леко да позасъхнат (за да не се слепват). Операцията може да бъде заменена с овалването на семенцата във фунгицид. Те се разпръскват равномерно върху повърхността на субстрата и леко се притискат към него (без да се покриват), след което контейнерът се поставя на светло и топло място. Поливането и оросяването се извършват с хладка вода, в която е добавено минимално количество фунгицид. Не бива да се пропуска и редовното аериране чрез отстраняване на капака или покритието от полиетилен.

Младите поници се пикират в сандъче, на разстояние 1-2 см, един от друг и след достатъчен прираст се засаждат в индивидуални съдове.

Сукуленти...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Аериране

Последна промяна: Понеделник, 02 Април 2018 10:30

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май abies abies arizonica abies balsamea hudsonia abies koreana acer adiantum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum alocasia anethum graveolens anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum aphelandra aphididae aphis gossypii apricot fudge aquarius araucaria aries ashimenes aspidistra asplenium asplenium viviparum asteraceae astilbe astra bacopa basil beaucarnea begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex begonia tuberhybrida beloperone berberis bergenia betula pendula bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard buxus cacti calendula calla calliandra callisia callisia fragrans callistephus cambria camellia campanula cancer ♋ canna capricorn carpinus cedrus centaurea cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum chlorophytum comosum chrysantemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora claude monet clematis clivia coccoidea colcicum autumnale columbia road columbiaroad columbia road flower market compost composting convallaria cordyline cornus cotinus crassula crocus crocus sativus croton cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum dahlia darlingtonia californica davalia dendranthema dendrobium, dichondra dieffenbachia digitalis dill dionaea muscipula ditylenchus dipsac dizigoteca doyenne du comice dracaena dracaena massangeana drosera spathulata echerveria echinacea echinacea angustifolia english garden ensete ventricosum epiphyllum erysimum euonymus euonymus japonicus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina ficus еlastica flower market flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves francesco bonafede fraxinus freesia french garden fritillaria fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera helix hedge helianthus helianthus annuus helichrysum hemigraphis alternate hibiscus hikae hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hyacinthus hydrangea italian garden jacobinia jasminum jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lantana camara laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender libra ligustrum lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily liriomyza lobelia london lonicera lonicera fragrantissima lupinus malabar chestnut malus golden delicious maranta masdevalia matricaria matricaria chamomilla mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus munguba muscari mushkato mимоза nagaire naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepenthes mirabilis nepeta mussini nephrolepis nerium oleander nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nolina nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander orchid oregano origanium vulgare osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys padova paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora passiflora caerulea pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea pentas petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalaenopsis phalаenopsis phoenix picea picea glauca conica pinus pinus mugo gnom pisces plantadinaceae platicerium polypodiaceae polypodiophyta polypodium poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle primula prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata pseudot suga gouglasii pteridophyta pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron rochea rosa rose rosemary rosmarinus officinalis roza saffron sagittarius saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis sansevieria saponaria sarcococca sarracenia flava saxifragaceae scindapsus scorpio scrophularia nodosa sedum seika sempervivum shin shoka soe solanaceae solanum spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis sternbergia stewartia pseudocamellia stromanthe syringa tagetes tamarix taurus ♉ taxus baccata tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trompet african queen tulipa vanda verbena viburnum opulus villa d'este villa di castello vinca vinka viola tricolor virgo wisteria yucca zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος аdiantum агератум адиантум аериране азалия азиатска череша силвия албиция алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина амитис английска градина антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер араукария аризонска ела аспидистра асплениум асплениум вивипарум астилбе астра афеландра ахименес бабино ухо бакопа бактериални заболявания бактериално изсъхване бактериоза бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения библис билка на века билки биозащита богородичка божур божурови бокарнея болести бонзай бонсай бор бор джудже босилек брашнеста мана бромелиеви бръшлян бугенвилея бук букет бунджибана бяла ела джудже бял крем вавилон васильовден вашингтония везни вейка на аарон венерина мухоловка венерини коси венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео вила д'есте вила ди кастело винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета габър гардения гигантски жив плет гинко гинура гладиола гладиолата глициния глодиола годеция градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска теменужка градински стилове градински чай градинско езеро грапене грижа за градината грижа за цветята грижи за кактус грижи за орхидея грудки давалия далия дарлингтония дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец дева декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн денят на билките джин джиука джоджен дива лоза дигиталис дизиготека дифенбахия дихондра домашен женшен драгийка драцена дугласка ела дървовидна ружа европейска циклама езеро ейкозенова киселина ела еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден епифилум есенен минзухар есенна грижа есенна подготовка есенно засаждане ехинацея ешеверия жасмин жива коса живаниче живи цветя живовлекови жив плет жълти петна заболявания зазимяване замъка поуис засаждане засаждане през март засаждане през септември заязимяване здравец здравецови зелена лилия зима зимен жасмин зимен цъвтеж зимна градина зимни храсти зимни цветя златен корен зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия дева зодия зирог зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия скорпион зодия стрелец зодия телец зокум зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика избор на почва измръзване изтегляне изтощаване инфекциозни заболявания ирак исландски мак история на букета исусов венец италианска градина италиански ренесанс ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия камбанка камелия каменоломкови кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катлеен мозаечен вирус кафяво гниене кедър киридоме кирил и методий кисела почва кисел трън китайска градина китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кливия козирог кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране копър кордилине корейска ела кореново гниене кралски лилиум красула кристален антуриум кротон круша доайенът от комис куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавровишна лайка лале лантана лек лековити свойства лечебни свойства лигуструм лилиум лилия на мира линолова киселина листни въшки листни дървеници листнодекоративни листоминиращи мухи лобелия лондон лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина люляк лютиче лян магданоз мак малабарски кестен маменици маранта международен ден на жената мента месоядни растения мидия микоза микролепия минзухар мини върба мини овошки мишел бегон млечкови мозаечен вирус мойоги мокро гниене момина сълза монарда моноклева кобра морибана мулчиране мускари мухоловка мушкато мълчана вода мъхово цвете навуходоносор ii нагеире напояване направи си сам напръстник нарасти нарцил нарцис нарцисови мухи неагари невен некротични напетнявания нематоди немезия непентес непета нефролепис нивалин нова година новият женшен нолина обикновен тис обичаи овошки озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис падуа палми палмитинова киселина памукови въшки папрат папрати папратови паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пентас персийска циклама песъчлива поща петнисти листа петуния пираканта пирински мак питийно гниене планинска роза планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване поливане поливна система полиподиум полски мак почва почва за орхидеи почва за растения почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба пролет пролетна подготовка пръстеновиден вирус псевдо камелия стюартия птерис пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резанец резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза розмарин розов златовръх розов корен росянка рохея рустифината ръжда сабамики салвия сансевиериа сапунче сарацения свети валентин свети василий велики св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя сейка секджоджу семирамида сенчеста градина септориоза сибирски лук сиво гниене силивряк синьо пухче синя метличина синя пасифлора синя тинтява склеротийно гниене слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика смърч смърч коника снежен минзухар соланум спатифилум спирея стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сурва сурваки суша сциндапсус съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес тамарикс татеваридоме теменужка тен тлъстига толуен толуол традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увяхване угурудка улица цветен пазар универсална почва устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фаленопсис фикус фикус бенджамин финикова палма фитоплазмени заболявания форзицията формалдехид форсаж франческо бонафеде фрезия френска градина фритилария фузариоза фузаройно гниене фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хамедорея хелихризум хемиграфис хибискус хищни растения хлорофитум ходжово лале хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церкоспороза церцидифилум циклама циния цъфтеж на орхидея цъфтящи цъфтящи билки чашкодрян чемшир червена калина червен дрян червен киселец червен листен пригор червено паяче червено подъбиче чернилка черница черно гниене чи чокан шапива билка шаримики шафран шибой шивес шока шоколадова лоза щернбергия щипалки щитоносни въшки щъркел южен пригор юка ябълка златна превъзходна явор якобиния яневден яновден японска вишна японски церцидифилум японски чашкодрян ясен 盆栽 花墟道 風水 风水