Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Размножаване на сукулентни растения

Сукулентни растения... Сукулентни растения...

Сукулентните са сред най-непредирчивите за отглеждане растения. Зоните с относително неблагоприятни условия (бедни почви, високи температури и незначителни валежи) са местата на естественото им разпространение. В техните дебели и месести листа, стъбла и коренища се съхранява воден запас, достатъчен да осигури питателна влага през горещите сезони, когато валежите са незначителни.

По тази причина поливният режим при отглеждане в домашни условия се свежда до редки и оскъдни поливки.

Начините за размножаване на сукулентните са:

  • Стъблен резник...чрез стъблени резници – отрязват се части от стъблата, които задължително трябва да имат 2 или 3 междувъзлия. Резниците се оставят да позасъхнат. Технологичното време за изчакване преди да се положат в субстрата е различно за отделните видове, обикновено от няколко часа до няколко дни, а при по-едрите резници 1-2 седмици. През това време може да се избере и обеззарази съдът за засаждане. Подходящи са по-плитките и широки саксии. Субстратът трябва да е обеззаразен, като най-подходящи за вкореняването са промитият речен пясък и перлитът. Може да се използва смес от пясък и торф, перлит и торф или перлит,пясък и торф, като количеството на торфа трябва да е не-повече от 1/5 от обема на останалите компоненти. Ограниченото му влагане се обуславя от способността му да задържа влагата, което е неблагоприятно за конкретния вид растения. Субстратът леко се навлажнява и в него се полагат резниците. Дълбочината на засаждане е не повече от 1-2 см, колкото да се закрепят. По-голямата дълбочина би повишила риска от загниването им. За разлика от останалите цветя, тук не се прилага закриването с полиетилен, стъкло или поставянето в тунели, за да се постигне по-висока влажност. Засадените резници се оставят непокрити. Вкореняването се ускорява при осигурени постоянни температури и влажност.
  • Листен резник...чрез листни резници – подходящо е да се вземат през пролетта и началото на лятото. Оставят се няколко дни да позасъхнат, след което се засаждат. Видът на субстрата, дълбочината на засаждане и технологията на вкореняване са идентични с тези, при вкореняване на стъблените резници.
  • Издънка...чрез издънки – много от сукулентните растения дават издънки, които са напълно оформени млади растения. Отделянето им се извършва в периода на активна вегетация. Извършва се с помощта на остър нож и при изключително внимание, като целта е да се получи гладък срез и минимално нараняване на майчиното растение. Отделената издънка се оставя на сухо, проветриво и защитено от пряка слънчева светлина, място за около 7 дни. Времето е достатъчно за образуването на защитна кожица, която предпазва тъканите от проникването на болестотворни микроорганизми и загниване. Отделянето на издънките трябва да е изцяло, т.е. по майчиното растение не бива да има никакви остатъци от тях. След образуването на защитната тъкан по среза, отделеното младо растение се засажда в едрозърнест, въздухопропусклив и добре отцеждащ се субстрат. Най-подходящият се състои от равни части по-едър речен пясък, торф и перлит, към които се добавя незначително количество счукани дървени въглища.
    Растението се поставя в плитка ямка, след което почвата около него се уплътнява. Дълбочината на засаждане трябва да е минимална, колкото сукулентното да стои изправено. Младото растение се поставя на светло и топло място, но трябва да е защитено от преките слънчеви лъчи.
    Повърхността на почвата леко се овлажнява. Следващото оросяване се извършва едва, когато почвата е напълно засъхнала. Нарастването на растението е признак, че то вече е вкоренено и може да се засади в по-богата почва и да се постави на постоянно място. За формирането на здраво и красиво растение, постепенната адаптация към пряката слънчева светлина е задължителна.
  • Отрязан връх...размножаване с част от майчиното растение е възможно при някои сукулентни. Методът е приложим при някои видове кактуси, които не образуват издънки. Обикновено се взема централния връх или върхът на някое от разклоненията и долният му край се оформя като пресечен конус, чиято основа достига до пръстена от камбиална тъкан, без да го засяга. Така подготвения връх се оставя във вертикално положение 9-10 дни да засъхне. Технологията на засаждане е идентична с тази на отделяне на издънките. Методът е неприложим при кактусите със сферична форма, поради прекалено широкия срез, който може да причини унищожаване на цялото растение. При тези видове се отделя точката на растеж чрез внимателно отстраняване на съвсем малка част от върха. На мястото се появяват едно или няколко дъщерни растения. Те се отделят по показания по-горе начин. Вкореняването при този метод е по-продължително. Тъй като първата поливка се извършва едва след първия прираст, за да се избегне загубата на влага, саксията с растението се поставя в найлонов плик, който се затваря плътно. По-бавно вкореняващите се видове, могат да бъдат третирани със стимулатор за вкореняване.
  • Семена от сокуленти...размножаването чрез семена се счита за ефективно при едновременното действие на няколко фактора: качествени семена, подходящ субстрат, подходящ съд и стриктно спазване на технологията за засаждане. За препоръчване е семената да се закупуват от утвърдени фирми, което е гаранция за тяхната добра кълняемост. Най-подходящият субстрат за засаждането е перлитът, към който се добавят стрити дървени въглища. Те ще предотвратят появата и развитието на гнилостни процеси. Едрината на субстрата трябва да съответства на едрината на семената. Колкото по-дребни са семената, толкова по-фини трябва да са зрънцата перлит. Субстратът се промива с вода, за да изпадат дребните прахови частици от въглищата и се стерилизира за 15-20 минути в загрята фурна. След като изстине се насипва на слой от 2-3 см в съда.

Най-подходящи за засаждането на семената са прозрачните контейнери с капак и дълбочина 5-6 см. Големината им трябва да се съобрази с количеството на семената за засаждане. Не е удачно една кутия да се използва за засаждане на семена от различни видове сукулентни, тъй като всеки от тях има различна кълняемост и специфични изисквания по отношение на влага, топлина и аериране. Преди засаждане се изисква семената да престоят едно денонощие в ненаситен разтвор на калиев перманганат - към няколко кристалчета се добавя вода до получаване на разтвор с бледо розов цвят. Преди да се положат в почвата трябва да се оставят леко да позасъхнат (за да не се слепват). Операцията може да бъде заменена с овалването на семенцата във фунгицид. Те се разпръскват равномерно върху повърхността на субстрата и леко се притискат към него (без да се покриват), след което контейнерът се поставя на светло и топло място. Поливането и оросяването се извършват с хладка вода, в която е добавено минимално количество фунгицид. Не бива да се пропуска и редовното аериране чрез отстраняване на капака или покритието от полиетилен.

Младите поници се пикират в сандъче, на разстояние 1-2 см, един от друг и след достатъчен прираст се засаждат в индивидуални съдове.

Сукуленти...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Аериране

Последна промяна: Понеделник, 02 Април 2018 10:30

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май acari acer achillea millefolium aegagropila linnaei aesculus hippocastanum ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apis mellifera apricot fudge aquarius aries aristolochia salvadorensis asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bombus bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans cambria camellia campanula cancer ♋ canna carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum comosum chrisanthemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora chrysopidae cirsium cistus claude monet clematis climbing rose clover coccinellidae coccoidea coleoptera compost composting convallaria convallaria majalis convoevulus cornus cotinus crassula crocus crocus sativus cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ fern ficus ficus benjamina flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves fraxinus fraxinus exelsior freesia fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae geranium ginkgo biloba gladiolus godetia greenovia dodrentalis gynura haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera canariensis hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hikae hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hoya kerrii hyacinthus hybridtea rose hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina jasminum nudiflorum jiyuka johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lampyrida lantana camara lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo ligustrum liliaceae lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lilyofthevalley lily of the valley lindernia linum narbonerise liriomyza lithops lobelia lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious mantodea maranta marimo masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra moribana morus moss balls munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepenthes nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium onopordum acanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus quinquefolia parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis pinus pisces plantadinaceae platicerium poliant rose polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata psychotria elata pteridophyta pteris pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa chinensis, minima rosa rugosa rose rosemary rose tree rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis saponaria sarcococca saxifragaceae scrophularia nodosa sedum sempervivum senecio peregrinus setaria viridis shin sinapis arvensis solanaceae sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia string of dolphins stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera trachyandra tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa tрахиандра urtica urticaceae valentine hoya vanda verbena veronica officinalis vespidae viburnum viburnum opulus vinca vinka viola tricolor wisteria yucca yucca elata yucca filamentosa yucca flacida yucca gloriosa yucca rostrata yucca thompsoniana zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер асплениум вивипарум астилбе астра афеландра бабино ухо бакопа балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богомолка божур божурови болести бонзай бонсай бор босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бунджибана бяла акация бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински мъх градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн делфинчета денят на билките детелина джиука джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен домашни растения драгийка драцена дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден ехинацея ешеверия жива коса живаниче живи камъчета живовлекови жив плет жълтеникав онопордум заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия земна пчела земни бръмбари зимен жасмин зимни храсти златен корен златоочица зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец ищар йоковаридоме йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина калинка камбанка камелия каменоломкови камилски бодил камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови катерливи рози кедър киридоме кирил и методий кисел трън китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига конски кестен коприва копър кордилине косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале лантана левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магарешки трън магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маримо маточина медоносна пчела международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар миниатюрни рози мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги момина сълза монарда монокарпни моноклева кобра морибана мушкато мълчана вода мъх мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен обикновен гингер обикновен див кестен обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор оридоме орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска отрупани цветя офис паламида палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паразитни оси паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук платицериум плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване полиантови рози поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза рози розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сапунче свети валентин свети василий велики светулка св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител свободно падащи цветя секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява склеротийно гниене сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика спатифилум спирея стайни растения стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза сукуленти сукулентна роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес татеваридоме тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения увивни рози угурудка улица цветен пазар устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид фрезия фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хемиграфис хемороиди хибискус хищни акари хлорофитум хокидачи холандски лук хонг конг хонгконг хортензия хоста хоя карноза хоя керии храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чаенохибридни рози чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щамбови рози щипалка щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум ясен 盆栽 花墟道 風水 风水