Градината на Елеганц - Вашето зелено кътче в мрежата...

Размножаване на сукулентни растения

Сукулентни растения... Сукулентни растения...

Сукулентните са сред най-непредирчивите за отглеждане растения. Зоните с относително неблагоприятни условия (бедни почви, високи температури и незначителни валежи) са местата на естественото им разпространение. В техните дебели и месести листа, стъбла и коренища се съхранява воден запас, достатъчен да осигури питателна влага през горещите сезони, когато валежите са незначителни.

По тази причина поливният режим при отглеждане в домашни условия се свежда до редки и оскъдни поливки.

Начините за размножаване на сукулентните са:

  • Стъблен резник...чрез стъблени резници – отрязват се части от стъблата, които задължително трябва да имат 2 или 3 междувъзлия. Резниците се оставят да позасъхнат. Технологичното време за изчакване преди да се положат в субстрата е различно за отделните видове, обикновено от няколко часа до няколко дни, а при по-едрите резници 1-2 седмици. През това време може да се избере и обеззарази съдът за засаждане. Подходящи са по-плитките и широки саксии. Субстратът трябва да е обеззаразен, като най-подходящи за вкореняването са промитият речен пясък и перлитът. Може да се използва смес от пясък и торф, перлит и торф или перлит,пясък и торф, като количеството на торфа трябва да е не-повече от 1/5 от обема на останалите компоненти. Ограниченото му влагане се обуславя от способността му да задържа влагата, което е неблагоприятно за конкретния вид растения. Субстратът леко се навлажнява и в него се полагат резниците. Дълбочината на засаждане е не повече от 1-2 см, колкото да се закрепят. По-голямата дълбочина би повишила риска от загниването им. За разлика от останалите цветя, тук не се прилага закриването с полиетилен, стъкло или поставянето в тунели, за да се постигне по-висока влажност. Засадените резници се оставят непокрити. Вкореняването се ускорява при осигурени постоянни температури и влажност.
  • Листен резник...чрез листни резници – подходящо е да се вземат през пролетта и началото на лятото. Оставят се няколко дни да позасъхнат, след което се засаждат. Видът на субстрата, дълбочината на засаждане и технологията на вкореняване са идентични с тези, при вкореняване на стъблените резници.
  • Издънка...чрез издънки – много от сукулентните растения дават издънки, които са напълно оформени млади растения. Отделянето им се извършва в периода на активна вегетация. Извършва се с помощта на остър нож и при изключително внимание, като целта е да се получи гладък срез и минимално нараняване на майчиното растение. Отделената издънка се оставя на сухо, проветриво и защитено от пряка слънчева светлина, място за около 7 дни. Времето е достатъчно за образуването на защитна кожица, която предпазва тъканите от проникването на болестотворни микроорганизми и загниване. Отделянето на издънките трябва да е изцяло, т.е. по майчиното растение не бива да има никакви остатъци от тях. След образуването на защитната тъкан по среза, отделеното младо растение се засажда в едрозърнест, въздухопропусклив и добре отцеждащ се субстрат. Най-подходящият се състои от равни части по-едър речен пясък, торф и перлит, към които се добавя незначително количество счукани дървени въглища.
    Растението се поставя в плитка ямка, след което почвата около него се уплътнява. Дълбочината на засаждане трябва да е минимална, колкото сукулентното да стои изправено. Младото растение се поставя на светло и топло място, но трябва да е защитено от преките слънчеви лъчи.
    Повърхността на почвата леко се овлажнява. Следващото оросяване се извършва едва, когато почвата е напълно засъхнала. Нарастването на растението е признак, че то вече е вкоренено и може да се засади в по-богата почва и да се постави на постоянно място. За формирането на здраво и красиво растение, постепенната адаптация към пряката слънчева светлина е задължителна.
  • Отрязан връх...размножаване с част от майчиното растение е възможно при някои сукулентни. Методът е приложим при някои видове кактуси, които не образуват издънки. Обикновено се взема централния връх или върхът на някое от разклоненията и долният му край се оформя като пресечен конус, чиято основа достига до пръстена от камбиална тъкан, без да го засяга. Така подготвения връх се оставя във вертикално положение 9-10 дни да засъхне. Технологията на засаждане е идентична с тази на отделяне на издънките. Методът е неприложим при кактусите със сферична форма, поради прекалено широкия срез, който може да причини унищожаване на цялото растение. При тези видове се отделя точката на растеж чрез внимателно отстраняване на съвсем малка част от върха. На мястото се появяват едно или няколко дъщерни растения. Те се отделят по показания по-горе начин. Вкореняването при този метод е по-продължително. Тъй като първата поливка се извършва едва след първия прираст, за да се избегне загубата на влага, саксията с растението се поставя в найлонов плик, който се затваря плътно. По-бавно вкореняващите се видове, могат да бъдат третирани със стимулатор за вкореняване.
  • Семена от сокуленти...размножаването чрез семена се счита за ефективно при едновременното действие на няколко фактора: качествени семена, подходящ субстрат, подходящ съд и стриктно спазване на технологията за засаждане. За препоръчване е семената да се закупуват от утвърдени фирми, което е гаранция за тяхната добра кълняемост. Най-подходящият субстрат за засаждането е перлитът, към който се добавят стрити дървени въглища. Те ще предотвратят появата и развитието на гнилостни процеси. Едрината на субстрата трябва да съответства на едрината на семената. Колкото по-дребни са семената, толкова по-фини трябва да са зрънцата перлит. Субстратът се промива с вода, за да изпадат дребните прахови частици от въглищата и се стерилизира за 15-20 минути в загрята фурна. След като изстине се насипва на слой от 2-3 см в съда.

Най-подходящи за засаждането на семената са прозрачните контейнери с капак и дълбочина 5-6 см. Големината им трябва да се съобрази с количеството на семената за засаждане. Не е удачно една кутия да се използва за засаждане на семена от различни видове сукулентни, тъй като всеки от тях има различна кълняемост и специфични изисквания по отношение на влага, топлина и аериране. Преди засаждане се изисква семената да престоят едно денонощие в ненаситен разтвор на калиев перманганат - към няколко кристалчета се добавя вода до получаване на разтвор с бледо розов цвят. Преди да се положат в почвата трябва да се оставят леко да позасъхнат (за да не се слепват). Операцията може да бъде заменена с овалването на семенцата във фунгицид. Те се разпръскват равномерно върху повърхността на субстрата и леко се притискат към него (без да се покриват), след което контейнерът се поставя на светло и топло място. Поливането и оросяването се извършват с хладка вода, в която е добавено минимално количество фунгицид. Не бива да се пропуска и редовното аериране чрез отстраняване на капака или покритието от полиетилен.

Младите поници се пикират в сандъче, на разстояние 1-2 см, един от друг и след достатъчен прираст се засаждат в индивидуални съдове.

Сукуленти...


Допълнителна информация в Енциклопедията за:
Аериране

Последна промяна: Понеделник, 02 Април 2018 10:30

нагоре

Етикети

8 март 14 февруари 24 май abies abies arizonica abies balsamea hudsonia abies koreana acer achillea millefolium ageratum agrotis ipsilon akebia akebia quinata albizia allium allium cristophii allium holladicum allium jesdianum allium oreophilum allium rosenbachianum allium sativum allium ursinum alocasia amaryllidaceae amorpha fruticosa anethum graveolens anguloa uniflora anthurium andreanum anthurium crystallinum anthurium scherzerianum antirrhinum aphelandra aphididae aphis gossypii apricot fudge aquarius araucaria aries aristolochia salvadorensis ashimenes asplenium viviparum asteraceae astilbe astra avena fatua bacopa basil beaucarnea begonia begonia bowerae begonia burchellii begonia cemperflorens begoniaceаe begonia corallina de lucerna begonia elatior begonia heracleifolia begonia masoniana begonia rex beloperone berberis bergenia betula pendula bonsai bonzai bougainvillea brassia broken hard bryonia alba buddleia buxus cacti calceolaria uniflora caleana major calendula calla calliandra callisia callisia fragrans callistephus cambria camellia cancer ♋ canna capricorn carpinus cedrus centaurea centaurea cyanthus cercidiphyllum japonicum chamaedorea chamomilla chlorophytum chlorophytum comosum chrisanthemum chrysantemum chrysanthemum chrysanthemum indicum chrysanthemum multiflora cirsium cistus claude monet clematis clover coccoidea columbiaroad columbia road columbia road flower market compost composting convoevulus cordyline cornus cotinus crassula crocus crocus sativus croton cuscuta cyclamen cyclamen europaeum cyclamen persicum cynodon dactilon dahlia daucus carota davalia dendranthema dendrobium, dichondra digitalis dill ditylenchus dipsac doyenne du comice dracaena dracaena massangeana echerveria echinacea echinacea angustifolia english garden ensete ventricosum erysimum erysimum cheiri euonymus euonymus japonicus euphorbiaceae euphorbia milii euphorbia pulcherrima fagus fallopia multiflora felicite parmentier feng shui fengshuǐ ficus ficus benjamina ficus еlastica flower market flower market road forficula auricularia forsythia fourth of july foxgloves francesco bonafede fraxinus fraxinus exelsior freesia french garden fritillaria fuchsia fungus gnat galanthus gemini ♊ gentiana сruciata geraniaceae ginkgo biloba gladiolus godetia haberlea rhodopensis hanging gardens of babylon hedera hedera helix hedge helianthus helianthus annuus hemigraphis alternate hibiscus hiv hokus pokus hong kong hongkong hosta hoya carnosa hyacinthus hydrangea impatiens bequaertii impatiens psittacina italian garden jacobinia jasminum jasminum nudiflorum johannes burman joseph's coat kalanchoe kalanchoe beharensis kalanchoe blossfeldiana kalanchoe manginii kalanchoe tomentosa lathyrus odoratus laurel laurocerasus laurus nobilis lavandula lavandula angustifolia lavatera lavender ldl холестерол leo libra ligustrum lilium lilium candidum lilium croceum lilium lancifolium lily lindernia linum narbonerise liriomyza lobelia london lonicera lonicera fragrantissima lupinus magnolia magnolia acuminatа magnoliaceae magnolia denudate magnolia grandiflora magnolia lilieflora magnolia soulangeana magnolia stellata magnolia tripetala malabar chestnut malus golden delicious maranta masdevalia matricaria matricaria chamomilla melilotus melissa officinalis mentha mentha piperita mentha spicata michel begon microlepia strigosa mimosa mimosa pudica mint monarda didyma money tree monguba monocled cobra morus munguba mushkato myosotis sylvatica mимоза naja kaouthia narcissus narcissus bulb fly nemesia nepeta mussini nettle nicotiana nicotiana alata nicotiana sylvestris nicotiana x sanderae nivalin nolina nostalgia ocimum basilicum odontotarsus grammicus oenothera biennis oleander onopordon akanthium ophrys bombyliflora orchid orchis italica oregano origanium vulgare orobance osiria pachira aquatica pachypodium pachystachys padova paeonia paeoniaceae paeonia lactiflora paeonia peregrina mill papageno papaver papaver degenii papaver nudicaule papaver paeoniflorum papaver rhoeas papaver somniferum parrotia persica parsley parthenocissus tricuspidata passiflora pelargonium pelargonium domestikum pelargonium grandiflorum pelargonium graveolens pelargonium regale pelargonium zonale pelargos pellaea pentas perovskia perovskia atriplicifolia petroselinum crispum petun petunia petunia hybrida grandiflora petunia hybrida nana compacta petunia hybrida pendula petunia hybrida supperbissima phalаenopsis picea picea glauca conica pinus pinus mugo gnom pisces plantadinaceae platicerium polygonum multiflorum polypodiaceae polypodiophyta poppy portulaca grandiflora portulaceae powis castle prunus avium sylvia prunus domestica black amber prunus serrulata pseudot suga gouglasii psychotria elata pteridophyta pyracantha rainbow sorbet ranunculus rhodiola rosea rhododendron robinia pseudoacacia rochea rosa rosa rugosa rose rosemary rosmarinus officinalis saffron saint basil the great salix babylonica salix caprea salix caprea kilmarnock salvia officinalis sansevieria saponaria sarcococca saxifragaceae scorpio scrophularia nodosa sedum sempervivum setaria viridis sinapis arvensis solanaceae solanum sorghum halepense spathiphyllum wallisii spearmint speciosum rubrum spiraea sramevliwa mimoza stephanotis stewartia pseudocamellia stromanthe syringa tagetes taurus ♉ tetranychidae teucrium chamaedrys teucrium lucidum teucrium x lucidrys teucrium x lucidrys prostratum thunbergia thysanoptera tradescantia tradescantia pallida trialeurodes vaporariorum trifolium pratense trompet african queen tulipa urtica urticaceae vanda verbena veronica officinalis viburnum viburnum opulus villa d'este villa di castello vinca vinka viola tricolor wisteria yucca zantedeschia zinnia μεγας βασιλειος πελαργος агератум адиантум азалия азиатска череша силвия азиатска шипка албиция алкална почва алоказия алпийска теменужка алфалиноленова киелина американска дива тиква амитис английска градина антракноза антуриум антуриум андре антуриум шерцер араукария аризонска ела асплениум вивипарум астилбе астра афеландра ахименес бабино ухо бакопа бактериоза балур бамбукова палма бегониеви бегония безсмъртниче белокрилки белопероне бенджамина бензен бензол бергения билка на века билки биозащита био тор богородичка божур божурови бокарнея болести бонзай бонсай бор бор джудже босилек брашнеста мана бръшлян бугенвилея будлея бук букет бяла акация бяла ела джудже бял крем бял равнец вавилон васильовден вашингтония везни вейка на аарон великденче венециански слез вербена вертикално озеленяване вечерна иглика видео вила д'есте вила ди кастело винка висящите градини на семирамида влакнест шмак водна пахира восъчно цвете вредители вредители в почвата вредители по листата и съблата вредители по пъпките и цветовете въздух възникване на букета външна камина габър гардения гигантски жив плет гинко главоболие гладиола гладиолата глициния глодиола годеция гола магнолия градина градина за кучета градинарство в поднос градините на семирамида градинска камина градински стилове градински чай градинско езеро градинско осветление грижа за градината грижа за цветята грудки давалия далия дафинов лист двуджета овошки дебела мара дебелец декоративен банан декоративен лук декоративни треви декоративни храсти декоративно дърво декоратривен тютюн денят на билките детелина джоджен дива лоза див лук див морков див овес див чесън дигиталис дихондра домашен женшен драгийка драцена дугласка ела дървовидна ружа европейска циклама едроцветна магнолия езеро ейкозенова киселина ела еленови рога еньо билкобер еньова буля еньовден есенна грижа есенна подготовка ехинацея ешеверия жасмин жива коса живаниче живовлекови жив плет жълти петна заболявания зазимяване замъка поуис заострена магнолия засаждане засаждане през март заязимяване звездовидна магнолия здравец здравецови зелена лилия зимен жасмин зимна градина зимни храсти златен корен зодии зодия зодия близнаци зодия водолей зодия зирог зодия лъв зодия овен зодия рак зодия риби зодия скорпион зодия стрелец зодия телец зъбобол зюмбюл иван бильобер иванден ивъндън иглика избор на почва измръзване изтегляне изтощаване инвазивни растения ирак исландски мак история на букета исусов венец италианска градина италиански ренесанс ищар йоханес бурман каберлия кактус кактуси кала каланхое калдъръмче калиандра кализия калина камбанка камелия каменоломкови камина кампанула камъни в бъбреците кана капков дозатор капково капково напояване каркаде картофови кедър кирил и методий кисела почва кисел трън китайска градина китайска роза кичест божуровиден мак клематис клен козирог кокиче коледна звезда коледният чемшир колонни овошки компост компостиране комунига коприва копър кордилине корейска ела косопад кощрява кралски лилиум красула кристален антуриум кротон круша доайенът от комис кускута куче кълбовидна хризантема лавандула лаватера лавдан лавровишна лайка лале левурда лек лековити свойства лен леорда лечебни свойства лигуструм лилиецветна магнолия лилиум лилия на мира линдерния линолова киселина листни въшки листни дървеници листоминиращи мухи лобелия лондон лоницера лоницера фрагрантисима лук лук есданиум луковици лук розенбах лупина лъв люляк лютиче магарешки бодил магданоз магнолиеви магнолия мак малабарски кестен маменици маранта маточина международен ден на жената мента мечи лук мидия микролепия минзухар мини върба мини овошки мишел бегон млечкови многогодишен шибой мойоги монарда монокарпни моноклева кобра мускари мушкато мълчана вода мъхово цвете навуходоносор ii напояване направи си сам напръстник нарцил нарцис нарцисови мухи насекоми неагари невен незабравка нематоди немезия непентес непета нивалин нова година новият женшен нолина обичаи оборска тор овошки огнище озеленяване олеандър омега 6 гама линоленова киселина омега 9 олеинова киселина органик органичен тор орлов нокът орфеево цвете орхидея отглеждане отглеждане на цветя отпуска офис падуа паламида палми палмитинова киселина памукови въшки папрати папратови паротия персика пасифлора пахиподиум пахистахис паяжинообразуващи акари пеларгониум пеларгос пелея пентас пеперуди перовския персийска циклама песъчлива поща петуния пираканта пирински мак планинска роза планински ясен планинският лук плачеща бреза плачеща върба плачещи дървета плевел повeтица подагра подготовка на градинатаю подгризващи нощенки подрязване поливане поливна система поликарпни полски мак полски синап почва почва за орхидеи почва за растения почвени мушици празници пречистване присадната плачеща върба проект daisie пролет пролетна подготовка псевдо камелия стюартия пурпурно сърце пълзящи растения пясък рoза радиола размножаване разсад ранункулус резанец резитба резитба за подмладяване резитба за съхраняване резитба за формиране резитба след засаждане репелент риби риган родиола родопска хаберлея родопски силивряк роза розмарин розов златовръх розов корен рохея руска салвия руски градински чай руски мъдрец рустифината ръжда сабамики салвия сансевиериа сапунче свети валентин свети василий велики св иван бильобер св иван купало св йоан кръстител секджоджу семейство кокичеви семирамида сенчеста градина сибирски лук сиво гниене силивряк синьо пухче синя китка синя метличина синя тинтява сладък грах слива черен амбър сложноцветни слънчоглед смрадлика смърч смърч коника соланум спатифилум спирея стеаринова киселина стефанотис стирака строманте суданска роза суланжова магнолия сурва сурваки суша съвети сънотворен мак сянка т chamaedrys т lucidum тагетес тамарикс тлъстига толуен толуол тор традесканция трипси трифон зарезан трихлоретилен трицветна градинска теменужка трицветна теменужка троскот тунбергия турта тученица тученицеви тютюн увивни растения угурудка улица цветен пазар универсална почва устойчиви растения устойчиви цветя ухлазки фалопия фасадно осветление фикус фикус бенджамин форзицията формалдехид форсаж франческо бонафеде фрезия френска градина фритилария фукиганаси фуксия фън шуей фън шуй хаберлея хамедореа хамедорея хемиграфис хемороиди хибискус хлорофитум хокидачи холандски лук хонгконг хонг конг хортензия хоста хоя карноза храстовидна аморфа хризантема христов венец христов лук цветарник цветарство цветен пазар цветето на орфей цветна градина цветя церцидифилум циклама циния цъфтящи билки чадъровидна магнолия чашкодрян чемшир червена детелина червена калина червен дрян червен киселец червено паяче червено подъбиче черница чесън чокан шапива билка шаримики шафран шибой шоколадова лоза щипалки щитоносни въшки щъркел юка ябълка златна превъзходна явор якобиния яневден яновден японска вишна японска роза японски церцидифилум японски чашкодрян ясен 盆栽 花墟道 風水 风水