Logo
Печат на тази страница

Лечебните свойства на дебелеца (Sempervivum)

Дебелец (Sempervivum) Дебелец (Sempervivum)

Дебелецът (Sempervivum) принадлежи към едноименното семейство Дебелецови (Crassulaceae), заедно с още 30 вида, разпространени из планинските райони на Европа и Мала Азия. Много от тях виреят и у нас, където го наричаме още Дебела Мара, Бабино ухо, Планинска роза. Чрез кръстоски са създадени и голям брой хибридни сортове.

Името си получава от латинските думи “semper” (винаги) и “vivus” (жив), заради високата издръжливост при отглеждане в неблагоприятна среда. Субтропичното, вечнозелено растение вирее върху всякакви почви и понася всякакви условия, дори отрицателните зимни температури. От всички познати видове дебелец (Sempervivum), лечебни свойства притежават само два: Sempervivum tectorum (Покривен дебелец) и Sempervivum blandum.

Sempervivum tectorum

Sempervivum tectorum

Sempervivum blandum

Sempervivum blandum

Многогодишното сукулентно растение има ниско, жлезисто стъбло. Листата са издължени и леко заострени към върха. Максималната им ширина достига около 1 см, а дължината 2-2,5 см. В края имат червеникав оттенък, а връхчето им е снабдено с бодилче. Листата образуват гъста розетка, а по стъблото са последователно разположени. През летните месеци (юли и август) по върховете на розетките се появяват цветовете, събрани в щитовидни съцветия на върха на дълги цветоноси. Всеки цвят се състои от десетина зелени чашчелистчета и същия брой жълти и пухести отвън, венчелистчета. Размножаването на растението е много лесно – листната розетка, заедно с част от стъблото се засажда директно в почвата, без предварително вкореняване.

Химичният състав е доста разнообразен: микроелементи, смоли, сапонини, слузни вещества, флавоноиди, гликозиди, ябълчна и мравчена киселини. Лечебни свойства имат листата и сокът на растението.

Сокът е често използвано средство при болки в ушите. Няколко капки в болното ухо носят успокоение, но то е с временен характер. Болките най-често се дължат на възпалителен процес, протичащ в средното ухо и временното облекчение, което сокът на растението носи не трябва да отлага посещението при лекаря.

Независимо от причината за появяването им, мазолите са един от най-упоритите кожни проблеми. Твърдата им конусообразна сърцевина от мъртви кожни клетки е обърната навътре, към здравите тъкани, притиска нервните им окончания и предизвиква болка. Сред многото билкови рецепти за отстраняването на мазолите е и тази, с листа от дебелец (Sempervivum).

След парна баня, засегнатият крайник се натапя за 15-20 минути в топла вода, към която е добавена една чаена лъжичка сода бикарбонат. След процедурата мястото се подсушава и мазолът се покрива с листа от дебелец(Sempervivum), на които предварително е премахната тънката прозрачна ципа. Листенцата се фиксират с бинт и се оставят да действат през цялата нощ. Процедурата се повтаря до пълното изчезване на мазолите.

Противовъзпалителното действие на растението намира приложение при лечение на порезни и гнойни рани. За целта, от повърхността на листата се отстранява прозрачната ципа и те се поставят върху почистената порезна рана. Фиксират се със стерилен бинт и се оставят да действат в продължение на 2-3 часа. Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно. Същият компрес може успешно да се справи с досаден проблем като кокоши трън.

Дебелецът (Sempervivum) е известен и с противотумурното си действие. За превенция на раковите заболявания може да се приема по една супена лъжица прясно изцеден сок от дебелец (Sempervivum) три пъти дневно, преди хранене.

Активните съставки в сока на растението стопират размножаването на раковите клетки в организма. Приемът му, в никакъв случай, не бива да замества назначените лъчетерапиите или химиотерапиите при онкоболните. Напротив, лечението може да бъде прилагано като съпътстващо, само и единствено след консултация с наблюдаващия развитието на заболяването лекар. Сокът има общоукрепващо въздействие върху организма.

При всички изброени случаи, консултацията с лекуващия лекар е задължителна.

Сортове Дебелец (Sempervivum)


Последна промяна: Неделя, 05 Февруари 2017 21:02
  • Оценка
    (12 гласа)
  • Публикувано в категория Любопитно Прочетена 48096 пъти

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...