Logo
Печат на тази страница

Зимната градина – рай за цветята през всеки сезон

Зимна градина в апартамент... Зимна градина в апартамент...

Създаването на първите зимни градини се свързва с грижата за цветята през студените месеци и в началото на ХVIII век те са били неизменна част от ботаническите градини. Съвременната зимна градина възниква в Англия през Викторианската епоха, когато заможните граждани отглеждали в луксозни пристройки към домовете си екзотични растения (най-често палми) и превърнали тази част от дома в място за общуване.

Зимна градинаКонструкциите от метал и стъкло били богато декорирани и допълвали архитектурния облик на жилищните сгради. Пищната орнаментика на зимна градина била мерило за материалното благосъстояние на обитателите на дома.

За разлика от оранжериите, зимните градини се присъединяват към жилищната площ. Сред очарованието на растенията, чрез подходяща мебелировка се създава едно екзотично кътче за работа, отмора или среща с приятели, далеч от шумотевицата на градското ежедневие. Многофункционалното предназначение на този зелен оазис може да бъде обезпечено само при правилно проектиране и качествено изпълнение. На практика, в тази зона хората с съжителстват много растения, и основната цел е осигуряването на оптимални условия за всички.

Зимна градинаСъздаването на подходящ микроклимат е сложен технически проблем, който трябва да бъдат решен още в етапа на проектирането. Задържането на топлината в съоръжението създава парников ефект. През лятото температурите могат да достигнат унищожителните за растенията 70-80º С. Това налага чрез засенчване, през този период, достъпът на слънчевите лъчи да се редуцира до 40%. За осъществяване на въздушната циркулация трябва да се осигури отваряне на поне 20% от всички остъклени части. Съотношението на вертикалните и хоризонтални (разположени по покривната конструкция) отварящи се панели трябва да бъде съответно 1:2. Правилна стъпка в посока осигуряване на добра въздушна циркулация е изграждане на вентилационна система. Температурният режим и влажността могат да бъдат следени и регулирани чрез автоматизирани системи за контрол на показателите. Това би осигурило оптимални условия за развитие на растенията и по-уютна атмосфера за обитателите на дома.

Изложението на зимната градина се определя съобразно региона, характеристиките на климата в него и функцията на зоните, които ще бъдат организирани в нея. Представяме Ви обобщена информация, свързана с позициониране на съоръжението:

Зимна градинаИзточно изложение с работен кът или място за закуска. Светлината е достатъчно интензивна, а растенията са предпазени от жарките следобедни лъчи.

Западно изложение - много подходящо за пролетните и есенните месеци. Поради по-интензивното слънчево греене в следобедите, за предпазване на растенията е разумно да се предвидят системи за въздушен обмен и засенчване. В противен случай, през лятото помещението ще се прегрява и няма да може да изпълнява предназначението си. Западно ориентираните зимни градини могат да се използват като място за общуване между обитателите на дома или за среща с приятели.

Зимна градинаСеверно изложение - при него зимната градина служи като буферна зона между жилищното пространство и външната среда. Светлината е по-ограничена, което налага използване на допълнителни източници на топлина, а това води и до повишаване на експлоатационните разходи. Функционалната зона се обособява като работно студио или кабинет.

Южно изложение - при него се осигурява максимална продължителност на слънчевото греене. Системите за въздушен обмен и засенчване са задължителни, тъй като високите летни температури ще действат неблагоприятно върху растенията. Тази ориентация перфектно се съчетава с изграждането на басейн.

С най-висок топлинен ефект в България е югозападното изложение за районите в северната половина от страната. На юг от Стара планина се препоръчва изгражданите зимни градини да се ориентират на югоизток. Зимната градина трябва да е естествено продължение на жилището и да хармонира стилово с архитектурата на основната сграда.

Много важно значение има наклонът на покрива. Проектантите определят като оптимален наклона от 45º. По-стръмната покривна конструкция пропуска повече светлина и предпазва от натрупвания на сняг, които допълнително я натоварват и понижават температурата в съоръжението. През летните месеци остъкляването трябва да отразява слънчевите лъчи. Високият стъклен покрив визуално увеличава обема на помещението и създава усещането за повече простор.

Зимна градинаЗа отоплението на зимната градина се използват способностите на стъклото да пропуска късовълновите слънчеви лъчи и отразената светлина при облачно време, които нагряват предметите и да задържа инфрачервените вълни, излъчвани от тях. Ефективността от използването на светлината, като алтернативен източник на топлинна енергия, се повишава при конструкциите, чиито стъкла са разположени перпендикулярно на слънчевите лъчи през зимните месеци.

При избора на материал за носещата конструкция се изхожда не само от естетическият ефект, който се цели, но и от климатичните особености на района, какви температурни условия трябва да се осигурят в зимната градина, с оглед на правилното развитие на отглежданите растения и какви допълнителни зони ще бъдат обособени в нея. Изборът се прави измежду профили от PVC, алуминий, стомана и дърво. Използваните материали за остъкляване се избират на база техническите им характеристики: да пропускат късовълновите светлинни лъчи, да нямат оптични дефекти, да служат като филтър срещу вредните слънчеви лъчи, да са достатъчно устойчиви и безопасни. В зависимост от предназначението и бюджета, се използват стъклопакети и полимерни материали.

В процеса на изграждане се следи за качественото изпълнение на монтажните операции, които обезпечават стабилността, топло- и хидроизолацията. Зимната градина е сложно техническо съоръжение, чиято многофункционалност изисква проектирането и изграждането й да бъдат възложени на специалисти с доказан опит.


Последна промяна: Понеделник, 28 Ноември 2016 00:17


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...