Logo
Печат на тази страница

Вредители по саксийните растения

Вредители по растенията Вредители по растенията

Макар и защитени от съда, в който са засети, саксийните растения също биват нападани от неприятели. Причините за появата им са различни: използване на необеззаразена почва, некачествен посадъчен материал, неподходящ микроклимат и наличие на изсъхнали цветове или листа в саксията. Всеки пропуск в грижите за цветята създава благоприятна среда за развитие на паразити, които нанасят сериозни повреди по кореновата система, листната маса и цветовете...

ВРЕДИТЕЛИ В ПОЧВАТА

Особено опасни са вредителите в почвата, защото биват откривани, след като вече са нанесли поражения на коренчетата или грудките. Най-големи вреди по саксийните цветя нанасят:

Личинкa на почвенa мушицa (Fungus Gnat Larva)Личинките на почвените мушици (Fungus Gnat Larva) – малки червейчета в почвата, които повреждат коренчетата. Използват се инсектициди, които се впръскват в почвата. Паралелно с това тя се разрохква, а поливките се разреждат. Борбата се води до пълното унищожение на мушиците, тъй като всяка снася голям брой яйца и популацията се възстановява твърде бързо.

Гъсеницa на подгризващa нощенкa (Agrotis Ipsilon Caterpillar)Гъсениците на подгризващите нощенки (Agrotis Ipsilon Caterpillar) – сиви, зелени или кафеви на цвят. Прегризват корените и надземната част на стъблата. Ако гъсениците не могат да бъдат открити и унищожени, растението се пресява в обеззаразен субстрат.

Стъблени нематоди (Ditylenchus Dipsaci)Коренови и стъблени нематоди (Ditylenchus Dipsaci) – попадат в саксията чрез заразени луковици. Причиняват сгърчване на листата, а по повърхността им се появяват неголеми жълти подутини. При разрез на поразената луковица се виждат тъмни, конични кръгове. В този случай заразеният посадъчен материал се унищожава.

Ларва на нарцисова муха (Narcissus Bulb Fly)Ларви на нарцисови мухи (Narcissus Bulb Fly) –  нападат луковичните цветя. Заразените луковици са меки и лесно загниват. Растенията развиват само по няколко листа и не цъфтят. Борбата с този вредител е много трудна, което налага унищожаване на повредените луковици.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ЛИСТАТА И СЪБЛАТА

Те влошават декоративните качества на растенията и създават благоприятна среда за развитие на някои гъбични заболявания. Най-често срещани са:

Щитоносна въшка (Coccoidea)Щитоносни въшки (Coccoidea) – нападат листнодекоративни цветя, палми, цитруси,фикуси, калатеи, драцени и хортензии. По стъблата и листата на заболелите растения се появяват кафеникави полусфери. Щитоносните въшки презизвикват деформация по листата. Лепкавата роса, която отделят, е благоприятна среда за развитието на чернилни гъбички. Щитчетата се отстраняват с влажен памук, след което листата и стъблата се измиват с 0,05% разтвор на веро.Препоръчва се пръскане с 0,25% разтвор на Талстар или Би 58 ( 5мл/3л вода).

Листни въшки (Aphididae)Листни въшки (Aphididae) – жълтозелени или кафяви, много дребни насекоми, които се загнездват в цветните пъпки, листата и стъблата, образувайки големи колонии. Летните жеги и липсата на въздушни течения са най-добрата среда за развитието им. Поради бързото им размножаване, борбата с тях е продължителна. Растенията се третират периодично с подходящ инсектицид (Би 58 – 2,5мл/ 2л вода).

Памукови въшки (Aphis Gossypii)Памукови въшки (Aphis Gossypii) – нападат предимно кактусите и зелените растения. Появяват се при наличие на високи температури и застоял въздух в помещенята. Оставят специфичен бял мъх по стъблата. За предпазване на растенията се използват защитни тапи, които се поставят в почвата.

Белокрилки (Trialeurodes Vaporariorum)Белокрилки (Trialeurodes Vaporariorum) – нападат предимно цветя с нежни и мъхести листа – мушкато, петуния, хризантема, фуксия, мимулус. Благоприятни за бързото им развитие са сухите и горещи летни месеци. Ларвите и нимфите нападат долната страна на листата и предизвикват тяхното пожълтяване и изсъхване. Ефикасни препарати за борба с белокрилката са Маршал 25ЕК – с концентрация на разтвора 0,1%, Кронетон 10Г - ( 0,5 – 1 грам/ растение ) или жълтите лепливи ленти.

Паяжинообразуващ акар (Tetranychidae)Паяжинообразуващи акари /червено паяче/ (Tetranychidae) – сухият и горещ летен въздух е идеалната среда за развитието им. Този тип вредители изплита нишковидна паяджина между листата и стъблата, в резултат на което растенията се развиват по-бавно. Наблюдава се характерното сгърчване и изсъхване на листата. При наличие на акари, растенията се измиват с вода и се поставят на проветриво, но хладно място. Заболелите цветя се третират с 0,05% разтвор на Аполо.

Трипси (Thysanoptera)Трипси (Thysanoptera) – по листата се появяват малки бели точици, които на по-късен етап, се превръщат в сиви или черни петна, покриващи цялата петура. Когато поразяват цветовете и пъпките, петната имат сребрист цвят. Растението се измива старателно с хладка вода и се третира със син камък.

Листоминираща муха (Liriomyza)Листоминиращи мухи (Liriomyza) – ларвите прояждат тъканта на листата, образувайки гъста мрежа от тунели. Нападнатите листа се отстраняват и цветето се третира с 0,15% разтвор на Тригард 100СЛ.

ВРЕДИТЕЛИ ПО ПЪПКИТЕ И ЦВЕТОВЕТЕ

Пъпките и цветовете също са обект на нападение от страна на вредителите. Най-сериозни са пораженията, причинени от:

Листна дървеница (Odontotarsus grammicus)Листни дървеници (Odontotarsus Grammicus) – малки бръмбарчета, които смучат сок от цветовете. Поразените цветя имат недоразвити цветове и изсъхнали пъпки. Препоръчват се 2 пръскания, през 14 дни с 0,1% разтвор на Агрия 1060.

Ухолазки /Щипалки/ (Forficula Auricularia) – вредителите се крият в сърцевината на цвета или под листата и през нощта изяждат венчелистчетата. Ухолазка /Щипалка/ (Forficula Auricularia)Цветовете изглеждат като накъсани и развалят общата визия на растението. В този случай се препоръчва използването на универсален препарат против пълзящи насекоми. За да се избегне появата им, повехналите листа и цветове трябва да се отстраняват своевременно.

Осигуряването на свеж въздух, особено през зимните месеци, редовното почистване и подрязване на листата и стръковете, осигуряват по-добра среда за саксийните цветя и свеждат до минимум условията за развитие на вредители по тях.


Последна промяна: Четвъртък, 23 Юни 2016 22:58


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...