Logo
Печат на тази страница

Отглеждане на калдаръмче (Portulaca grandiflora)

Калдъръмче (Portulaca grandiflora) Калдъръмче (Portulaca grandiflora)

Калдъръмчето принадлежи към семейство Portulaceae (Тученицеви). Това семейство обхваща над 500 растителни вида, обединени в двадесет рода. Най-разпространеният вид е Portulaca grandiflora, познат у нас под наименованията калдъръмче, угурудка или тученица.

Растението произхожда от тропичните и субтропичните зони в Южна и Централна Америка. Отглеждането му като декоративно растение датира от началото на XIX век...

Цветовете са с елегантен копринен оттенък, заради който растението е наричано още и "мъхово цвете". Те са обагрени в различни нюанси на червеното, оранжа, розовото, цикламата, бялото и жълтото. Някои хибриди впечатляват с контрастните си двуцветни съчетания. Цветовете при различните сортове могат да бъдат: прости – състоящи се от пет венчелистчета, кичести - с двоен венец или двойнокичести, а диаметърът им варира от 2,5 до 5 см. Цветчетата се разтварят само през слънчевите дни. В тъмната част от денонощието и при облачно време остават затворени. Цъфтежът е с продължителност от май до октомври. Цветовете са хермафродити и се опрашват от насекомите..

Местообитание на калдъръмчето

Калдаръмче (Portulaca grandiflora) Калдъръмчето е светлолюбиво. При засаждане на сенчести или полусенчести места се наблюдава издължаване и изтъняване на стъблото, разреждане на листата и липса на цъфтеж. По тази причина в градината се засажда на местата с най-продължителна експозиция на преките слънчеви лъчи. Същите условия получава и при отглеждане в съдове на тераси и балкони с изложения юг, югозапад или запад. Растението е сухоустойчиво. Поради незначителната загуба на влага чрез листата, мъховото цвете понася засушаването. Поливките могат да бъдат ежеседмични и оскъдни..

Желания декоративен ефект се постига при засаждане в добре отцеждащи се, песъчливи или глинести почви. При отглеждане в съдове, на дъното им задължително се поставя дренажен слой. За целта се използва перлит или друг подходящ инертен материал.

Грижи за калдъръмчето

За стимулиране на цъфтежа се подхранва с универсален течен тор за цъфтящи растения. Наторяването се извършва веднъж на три седмици.

Кореновата система е слабо развита, поради което калдъръмчето може да се отглежда и в малки съдове. При използване на по-големи саксии или сандъчета се комбинират по няколко растения. Най – впечатляващите цветни композиции се получават при съчетание на кичести и двойнокичести сортове, с контрастно обагрени цветове.

За да запази своя чар от ранна пролет до късна есен, се препоръчва своевременно отстраняване на прецъфтелите цветове, образувалите се плодници и повредените филизи. 

Растението рядко боледува, но може да бъде нападнато от листни въшки. В този случай използването на препарати срещу пълзящи насекоми е изключително ефективно. Инсектицидите могат да бъдат закупени в цветарските магазини, търговските вериги или агроаптеките.

Размножаване чрез резници

Отрязване на разник от калдъръмче...Още по-лесно е размножаването чрез резници. От здрави и добре оформени филизи с остър цветарски нож или ножица се отрязват резници, които се поставят в съд с вода до пускане на корени или се засяват директно в почвата, без необходимост от осигуряване на специални условия.

Поставен във вода резник от Калдъръмче...    Резник от Калдъръмче с корени...

Вкоренен на разник от калдъръмче...     Цъфнало калдъръмче...

Размножаване чрез семена

В края на лятото от изсъхналите семенници се събират семената за разсада. Те запазват своята кълняемост в продължение на три години.

Семенна кутийка

Семенна кутийка

Семена

Семена

Поници на две седмици

Поници на две седмици

Семената са двусемеделни и се засяват през януари. Наръсват се в съд с обогатена почвена смеска за млади растения. Поради малкия си размер не се покриват с почва. Леко се притискат към субстрата и се оросяват с пулверизатор. Съдът се покрива с полиетилен и се оставя на топло и светло място. Първите поници, обагрени в червен цвят се появяват след 2-3 седмици. Младите растения не се пикират.

На постоянно място могат да бъдат засаждани от края на март до началото на юли. При групово засаждане отстоянието между отделните растения трябва да е около 20 см.

Не са редки случаите, в които маломерните семенца се разпръскват от вятъра и поникват напролет.

Подходящи съдове за засаждане

Съдовете в които ще засаждаме калдъръмчета, трябва да са плитки. Подходящи за тази цел са едноцветни креамични саксии, дървени сандъчета/кашпи или пък ратанови кошници/кашпи в които всяко цвете изглежда доста оригинално...

REBRINA Комплект от 3 керамични саксии

Керамични саксии...

Кошници/кашпи от ратан

Кошници/кашпи от ратан...

Дървени сандъчета/кашпи...

Дървени сандъчета/кашпи...

Отглеждано с внимание, растението ще ни радва с красиви и едри цветове почти през цялата година...

Цъфнали калдаръмчета...


Последна промяна: Сряда, 22 Юни 2016 14:18

Свързани статии (по етикет)



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...