Logo
Печат на тази страница

Как да изберете саксии и кашпи за цветя?

Ако живеете в апартамент, не е нужно да мечтаете за градина! Добрата новина е, че имате възможност да пренесете красотата на природата в дома си. Саксийните растения са идеални за отглеждане не само на балкона, но и на всяко пространство на закрито. Но, за да изглеждат свежи и жизнени, необходимо е не само да се съобразите с техните специфични нужди, но и да изберете парвилните саксии и кашпи за цветя.

Съдържание:


Ако живеете в апартамент, не е нужно да мечтаете за градина! Добрата новина е, че имате възможност да пренесете красотата на природата в дома си. Саксийните растения са идеални за отглеждане не само на балкона, но и на всяко пространство на закрито. Но, за да изглеждат свежи и жизнени, необходимо е не само да се съобразите с техните специфични нужди, но и да изберете парвилните саксии и кашпи за цветя.

Колебаете се дали ще можете да се грижите за цветя? В тази статия ние, от Elegantz.bg, ще Ви споделим как трябва да изберете правилната саксия и кашпа.

kak da izberete saksii i kashpi za tsvetya 1

Защо изборът на саксия е от значение?

Мислете за саксията като за дома, в който Вашето растение ще живее. Вие можете да държите на естетиката и красивата визия, но цветята не се интересуват от това. Те се нуждаят от пространство и достатъчно ресурси да се развиват и цъфтят.

Размерът на саксията е от голямо значение! Ако тя е прекалено малка, корените на растението могат да се оплетат и да се огънат. Това ще забави развитието, а по-големите видове може да увяхнат, когато не им се предоставя необходимото пространство за растеж.

От друга страна, има доказателства, че удвояването размера на саксията може да насърчи до 40% растежа на някои цветя. Разбира се, този процес няма да настъпи, само ако ги пресадите в друга саксия. Необходимо е да им осигурите подходяща почва, достатъчно слънчева светлина и вода.

Въпреки това, ако саксията е прекалено голяма за вида на растението, това може да доведе до прекомерно напояване и лош дренаж. Така почвата ще изсъхва бавно, оставяйки корените по-влажни от необходимото. По този начин ще се увеличат и шансовете за започване на гнилостни процеси.

Не можете да предотвратите това да се случи, дори ако поливате само почвата около цветето. Тогава по-голямата част от почвата ще остане суха и пак ще наруши нормалното му развитие.

Затова, когато избирате саксия, Ви съветваме да се съобразите с:

Корените

Причината, поради която много видове се нуждаят от повече пространство, е свързана с това, което се намира под повърхността, а не над нея. Въпреки че различните цветя имат различни предпочитания по отношение на наличното място за растеж, Ви съветваме да не рискувате. Запознайте се много добре с особеностите на избраните растения и колко голяма трябва да е саксията им, кога е необходимо да ги пресадите и как се развиват корените им.

В общия случай, повечето растат добре, когато съдът, в който са засадени, е поне 5-10 сантиметра по-голям от диаметъра им. Това им осигурява достатъчно място за растеж, докато растенията се развиват.

kak da izberete saksii i kashpi za tsvetya 2

При пресаждане

Въпреки че увеличаването на размера е по-често срещано, при пресаждането може да се окаже, че се нуждаете от по-малка саксия. Това може да се случи, ако първоначалната е била прекалено голяма за съответното растение.

Изборът на размер на съда влияе пряко на количеството почва и влагата, която ще се осигурява на растението. Колкото по-голям е, толкова за по-дълъг период ще се задържа влагата в почвата. Рискът е да прецените правилния размер, за да не причините гниене на корените, появата на жълти листа и увяхване на растението.

Почти всички растения ще трябва да бъдат пресадени в някакъв момент от жизнения си цикъл, така че е важно да обърнете внимание на знаците. Например - корените се подават от дренажните дупки, почвата изсъхва по-бързо от обикновено и други.

Колко често растенията трябва да бъдат пресаждани зависи от вида им, скоростта на растеж и размера им.

За по-добри резултати, пресадете цветята през пролетта и ги преместете в саксия, която е 5 сантиметра по-голяма от сегашната им. Уверете, че водата ще се дренира и сте избрали подходяща почва, за да избегнете рисковете.

Извадете растението от старата саксия и внимателно разхлабете корените му, преди да го поставите в новата. След като го разположите, правило е препоръчително да покриете корените с топка с пръст и да ги напоите добре. Накрая допълнете съда с останалото количество почва.

Как да измерите саксията?

За да сте сигурни, че сте оразмерили саксията си правилно, първо трябва да знаете как да я измерите. Тъй като на пазара можете да откриете модели с различна форма, следователно и измерването се прави по различен начин.

Кръглите модели, най-често се продават по диаметър, който е разстоянието, измерено между горната и долната част на съда. Въпреки че някои модели могат да имат еднакъв диаметър, това не означава, че са с еднакъв размер. Някои саксии се измерват с обема на почвата, която могат да поберат.

Затова, когато пазарувате през нашия онлайн магазин, обърнете специално внимание на описанието на продуктите. Така ще подберете подходящи модели, които да паснат на Вашите цветя.

kak da izberete saksii i kashpi za tsvetya 3

Как да изберете кашпи за цветя?

Важно е първо да уточним, че в кашпите не се засаждат директно цветя, а в тях се поставят саксиите. Те имат изцяло декоративна цел и нямат дренажни отвори, защото това разваля естетиката им. Целта им е да разнообразят визията на растенията и да добавят много елегантност и красота към Вашия интериор. Затова моделите им често са по-интересни като цветове, форми и шарки.

Ние Ви препоръчваме да инвестирате в тях, защото:

Предпазнавате деликатни растения

Често при пресаждането нещата се объркват и само след няколко дни, любимите Ви цветя започват да умират. Това е така, защото някои растения са изключително деликатни и трябва да следвате точна последователност при пресаждането им. Когато не го направите, това може да причини стрес и да наруши цикъла им на живот.

Кашпите за цветя са чудесен начин да избегнете пресаждането, като същевременно се сдобиете с еститически красива „опаковка”. Можете да ги използвате като саксия, без да обезпокоите цветята си. Например за орхидеи те са идеална опция.

По-лесни за преместване

Друго предимство е, че можете да ги използвате не само в краткосрочен план, но и дългосрочно. Ако някое растение стане прекалено голямо за тях, можете съвсем спокойно да ги използвате за друго.

Освен това, повечето модели са изключително леки и компактни. Това означава, че когато правите ремонт или декорирате, можете съвсем спокойно да ги преместите на желаното място. А ако в тях има цветя – можете да ги извадите от кашпата и така да ги преместите поотделно, за да Ви е по-леко.

kak da izberete saksii i kashpi za tsvetya 4

Изглеждат по-красиво и подредено

Тъй като нямат дренажни отвори, това елиминира необходимостта да поставяте чинийка под тях. Елиминирайки това грозно допълнение, Вие можете да поставите цветята си във всяка стая и пространство, без да се притеснявате, че ще го наводните.

Освен това, кашпите за цветя са изработени от устойчиви материали, които не могат да се повредят от растежа на растенията и излишната вода, която остава в тях. И най-хубавото е, че ако прекалите с почвата, тя няма да падне на земята и да замърси, а ще остане в кашпата.

Какво Ви предлагаме?

Независимо дали отглеждате Вашите растения на открито или закрито, в нашия онлайн магазин ще откриете огромна гама от саксии и кашпи в различни дизайни, цветове и размери. Изберете любимите си продукти още днес и внесете нов живот на интериора си!

Свържете се с нас на телефон: 0700 19 112, ако се нуждаете от професионален съвет.


Последна промяна: Петък, 29 Март 2024 17:23
internetreklama

Автор



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...