Logo
Печат на тази страница

Какви видове бонзай има?

видове бонзай видове бонзай

Думата „бонзай” произлиза от японски. Трудно бихме могли да я преведем на български, защото се използва като глагол и съществително. В първия случай описва древното изкуство, което е свързано с отглеждане на дървета и растения, които чрез специални техники се превръщат в жива миниатюра. А във втория се описват самите дървета.

Всъщност бонзай е комбинация от две думи – бон, което означава контейнер или ядене, и сай – дърво. Комбинирани, те могат да се преведат като: „дърво в плитък контейнер”.

В предната част Ви запознахме с някои особености, свързани с отглеждането на тези красиви миниатюри – от колко слънчева светлина се нуждаят, как трябва да се поливат и къде да ги разположите. Днес ще продължим темата, като Ви запознаем с различните видове бонзай.

Какви видове бонзай има?

Можем условно да групираме тези аранжировки на 2 големи категории, които са свързани с тяхната грижа – вътрешни (тропически) и външни (студоустойчиви). Тези категории се основават на естественото местообитание на дърветата и се определят от зоната им на отглеждане.

Интересен факт е, че студоустойчивите дървета не трябва да се отглеждат в къща, защото трябва да останат в латентно състояние през зимата и обратното. Тропическите никога не трябва да се остават навън, където могат да замръзнат.

Тропически/стайни

Тропическите бонзай са дървета, които обикновено растат на Юг или в тропически климат. Те са изключително чувствителни на студ и не трябва да се отглеждат на температури под 45 градуса. Не харесват изключително сухи условия и искат много слънце. Ако имате достатъчно слънчев перваз, може да ги държите там през цялата година.

През лятото тези миниатюри обичат да са навън, но биха се справили добре и на закрито при определени условия. Препоръчително е да се наторяват по време на вегетационния си период. Нуждаят се от подрязване 3-4 пъти годишно и подрязване на корените или пресаждане на всеки 2-3 години през пролетта и лятото.

Най-често срещаните видове тропически бонзай са - мини нефрит, арборакола, тропическа череша, бугенвилия, смокини, маслини, натална слива, палми, гардения, бразилско дъждовно дърво, джаботикаба, нар и други.

Студеноустойчиви/външни

Това са сортове, които се нуждаят от пълна смяна на сезона, за да се развиват добре. Тези дървета не могат да се отглеждат като бонзай на закрито. От май до средата на ноември, трябва да се държат задължително навън, на слънчево място.

Постепенното понижаване на температурите ще постави тези миниатюри в латентност, забавяйки растежа и съхранявайки енергията за пролетта. Когато стане твърде студено, за да останат на открито, трябва да бъдат преместени на защитено, но неотопляемо място. Например – гараж, затворена веранда или поставяне на преграда, за да ги защити от вятъра. Ако имате съмнение, че мястото ще стане прекалено студено, ще се нуждаят от допълнителна защита като отопление.

Особеност на този вид бонзай е, че ако температурите са прекалено ниски, той може да замръзне. Задължително трябва да следите състоянието му, защото не трябва да остане замръзнал повече от 2-3 дни. В този случай, можете да го полеете, ако е необходимо и да следите температурата му.

Някои видове дървета могат да прекъснат латентността си по-рано. Започнете да ги проверявате през Февруари за признаци на цъфтеж. Когато се намира на 40 градуса или по-студено, то се нуждае от слънчева светлина. В противен случай, е напълно латентно.

При повишаване на температурите, миниатюрите започват да се събуждат и да растат. Имайте предвид, че ако това се случи по-рано, ще се нуждае от повече вода и защита от замръзване. Внезапното замръзване може да увреди новия растеж.

До края на Април, обикновено температурите стават достатъчно високи, за да го разположите отново навън, без да се притеснявате.

Най-често срещаните видове са – хвойна, бор, смърч, кипарис, криптомерия, бучиниш, азалия, кедър, клен, китайски бряст, лиственица, габър, бук и секвоя.

Защо Ви препоръчваме изкуствените бонзаи?

Едно от основните предимства на изкуствените бонзаи е, че те изискват много малко поддръжка. Вие няма да имате никакъв ангажимент към тях. Те не се нуждаят от поливане, подрязване. Не се нуждаят от определена температура и влажност, които трябва да поддържате, за да се развиват добре.

Това ги прави подходящи за хора с ограничено време и опит в градинарството.

Изкуствените бонзаи са изработени от висококачествени материали, което ги прави изключително издръжливи и трайни. Те няма да изсъхнат, да изгубят листата си или да се развиват неправилно, както се случва с живите растения. Могат да бъдат поставени във всякакъв вид интериор, без да се изисква определен тип осветление или температура.

И не на последно място - ще запазят своята красота, независимо от условията и местоположението им.

Не пропускайте да разгледате нашия онлайн магазин и да изберете най-подходящите аранжировки за Вашия дом и бизнес.


Последна промяна: Петък, 15 Декември 2023 10:51
internetreklama

Автор



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...