Logo
Печат на тази страница

Какво представляват бонзай дърветата?

какво представляват бонзай дърветата какво представляват бонзай дърветата

Бонзай е живо изкуство, произлизащо от Япония. То е свързано с отглеждането на красиви дървета в миниатюри. Почти всеки вид дърво, цвете или растение може да се превърне в бонзай, с правилната грижа и техника за оформяне. Впечатляващо е как само с малко внимание, може да се сдобиете с красива и уникална аранжировка за Вашия дом.

Точно това прави тази техника, толкова интригуваща не само за японците, а и за хората по цял свят. Тук е важно да уточним – не става дума само за опит да отгледате любомото растение в миниатюра, а за уловяне на красотата на природата в жива, дишаща скулптура.

Чудете се дали можете да отгледате такава миниатюра? В тази статия ние, от Еlegantz, ще обърнем внимание на всеки аспект – от избора на форма и цвета на саксията до правилното подхранване и подрязване.

Какво е най-важно да знаете?

Бонзайте се нуждаят от пряка слънчева светлина и липсата й би се отразила не само на растежа им, но и на добрия им външен вид. Без нея не биха могли да фотосентизират, което ще доведе до липсата на зеленина и други проблеми. Те обичат да получават поне по 5-6 часа слънчева светлина на ден, независимо дали са разположени вътре или навън.

Интересна особеност е, че тези минатюри предпочитат да са навън през по-топлите месеци – от май до септември. Въпреки това има много видове, които могат да се държат на закрито през цялата година.

Колкото повече светлина и топлина получава Вашето растение, толкова по-често ще се нуждае от вода. И като заговорихме за това, правилното поливане е от съществено значение за здравето на това дърво. Бонзаите обичат да изсъхват малко между поливанията, но никога не трябва да се оставя почвата напълно да изсъхне.

Кога трябва да поливате бонзая?

Важно е да проверявате всеки ден своя бонзай, за да видите дали има нужна от вода. Можете да го направите като натисните леко върху мъха или пръстта в основата на ствола.

Ако го чувствате влажен или хладен, някак мек и гъбест, тогава няма нужда от вода. Когато горния слой го чувствате сух, е време за поливане! Правилният метод е да поставите цялата саксия в леген с вода, чак до основата на ствола. Това ще позволи на водата да насити почвата, а въздушните мехурчета да се издигнат нагоре. Мехурчетата са добър показател колко сухо е дървото.
Имайте предвид, че почвата ще се насити бързо с вода. Оставете излишната да се отцеди. Бонзаите не обичат да са мокри през цялото време, нито да стоят във вода за дълги периоди.

През зимните месеци, трябва да се поливат веднъж седмично или дори по-рядко. През лятото това може да става всеки ден или през ден, в зависимост къде живеете и какъв е климатът на Вашия район.

Друга особеност, с която трябва да се съобразите, е при отглеждането на миниатюрите в затворено помещение. Обикновено, когато бонзайте са в помещение, с времето изсмукват влагата от въздуха. Съответно идва момент, когато се нуждаят от още влага. За да предотвратите това, не трябва да ги разполагате близо до отдушник или течение, тъй като това допълнително изсушава листата.

Добър вариант е да използвате тава с камъчета, за да увеличите влажността. Нуждаете се от плитка тава и много малки камъчета. Трябва да сложите малко вода и да я поставите на дъното на саксията с бонзая. Докато се изпарява водата, това помага за създаване на по-влажна среда.

Бонзайте застрашени ли са от насекоми?

Много хора погрешно смятат, че торът е „храна” за растенията, но той по-скоро ги обогатява с витамини и минерали. Повечето бонзай трябва да се торят съвсем леко веднъж или два пъти на месеца. Но преди да го направите, винаги трябва да поливате дървото с вода.

Специалистите предупреждават, че не трябва да наторявате слаби или току-що присадени дървета. Прекаляването с торене може да изгори корените и да причини стрес на дървото.

Повечето бонзай имат естествена устойчивост срещу насекоми, особено когато се отглеждат при здравословни външни условия през лятото. Въпреки това е добре да използвате инсектициди или ограничителни спрейове няколко пъти годишно като превантивна мярка.

А знаете ли, че и Вие вече можете да се насладите на тази красота у дома, но БЕЗ да полагате всички тези грижи? В онлайн магазин elegant.bg можете да откриете изкуствени бонзай с най-високо качество и стил.

Следете и нашия блог, защото в следващата статия ще Ви представим различните видове бонзай и ще Ви вдъхновим как да създадете красиви аранжировки за Вашия дом.


Последна промяна: Петък, 15 Декември 2023 10:51
internetreklama

Автор



Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...