Logo
Печат на тази страница

Да си отгледаме мини овощни дръвчета

Мини овощни дръвчета... Мини овощни дръвчета...

В озеленяването на градските домове и градини джуджетата-овошки се превърнаха в безспорен хит, защото от една страна притежават изключително атрактивна визия, особено ако плодовете са зрели, а от друга – без особени усилия си осигуряваме ароматни, сочни и вкусни биопродукти. Ограничената жилищна или дворна площ не е определящ фактор при отглеждането им, тъй като те се развиват по-интензивно във височина и изискват сравнително малко жизнено пространство.

Засадени с в контейнери, височината им рядко превишава 2 метра, а короната се развива в диаметър до 90-9 см. Едрината, ароматът, вкусът и текстурата на плодовете са идентични с тези на добре познатите ни сортове, но са по-малобройни и струпани на кичури около тънкото и слабо разклонено стъбло. С помощта на няколко мини овошки можем да оформим един великолепен преход от верандата към градината или да си изградим овощна градина на балкона. Качествата на плодните мини дръвчета са безспорни.

Подходящи за отглеждане в условията на умерения климат са:

Ябълка Златна превъзходна (Malus Golden Delicious)...Ябълка Златна превъзходна (Malus Golden Delicious) – развива се до 150 см във височина и плододава още на втората година. Цветчетата са бяло-розови и се появяват през април. Плодовете са едри, сочни, жълто-зелени и запазват вкусовите си качества за продължителен период. Възрастните растения презимуват дори при -40ºС, но младите се нуждаят от защита.

Круша Доайенът от Комис (Doyenne du Comice)...Круша Доайенът от Комис (Doyenne du Comice) – френски сорт с висока устойчивост към болести. Височината на стъблото е до 100 см. Плододаването се стартира на втората година. Цъфти през април, а зрелостта на едрите бледо жълти плодове с висока захарност и силен аромат настъпва в края на септември и началото на октомври.

Слива Черен Амбър (Prunus Domestica Black Amber)...Слива Черен Амбър (Prunus Domestica Black Amber) – стъблото се развива до 200 см във височина и 70 см в диаметър. Не се подрязва. Цъфти през май, а зрелостта на плодовете настъпва през октомври.

Азиатска череша Силвия (Prunus Avium Sylvia)...Азиатска череша Силвия (Prunus Avium Sylvia) – очарова още през пролетта с наситено розовите си ароматни цветчета. Формира корона с височина 200 см и диаметър 75 см. Плодовете са твърди с наситен, тъмно червен цвят и висока захарност.

Хибридните мини-цитруси и смокини по-трудно се адаптират към климатичните особености у нас и с успех се отглеждат само по Черноморието, Тракийската низина и поречието на река Струма. Атрактивно изглеждат миниатюрните праскови и кайсии, но за съжаление плодовете им са малко по-безвкусни от останалите сортове.

Миниатюрните овощни дръвчета се срещат под търговските наименования „колонни“ или „градски“. Въпреки шикозния си вид не изискват специални грижи.

Едно от най-важните условия за правилното им развитие е осигуряването на интензивна осветеност, не по-малко от 6 часа дневно. Недостигът на светлина потиска развитието и оказва неблагоприятно влияние върху едрината и вкусовите качества на плодовете. Това трябва да вземем под внимание при разполагането им в градината или на терасата – разстоянието между растенията да е достатъчно, за да се избегне засенчването. Хибридите са адаптирани към условията на умерения климат, но не понасят екстремни температури (ниски и високи). Оптималните температури са в диапазона 15-18 ºС. За младите растения, смокините и всички цитруси трябва да осигурим зимно убежище - затворено помещение, в което температурите са над 7-8 ºС, в което да ги настаним още при първото понижаване на есенните температури. Изнасяме ги на открито едва след трайното пролетно затопляне.

Съдът за засаждане трябва да е достатъчно обемен и с подходяща дълбочина, за да осигури комфорт на растението. Препоръчително е да изберем обемни керамични саксии. Можем да използваме и пластмасови, но техният основен недостатък е, че се пукат под напора на силните корени. Контейнерът трябва да има дренажни отвори, а на дъното му да поставим дебел слой керамзит или друг инертен материал, за по-добро отцеждане на водата при поливане.

Подходящата почва е свежа и богата на микроелементи. Отлични резултати дава добавянето на компост от земен червей. При лимоните, грейпфрутите, кумквата и портокалите трябва да се използва субстрат за цитруси. Всички младите фиданки се подхранват два пъти в месеца с комбинирани торове. Възрастните дръвчета се торят ежемесечно.

Поради ограничения си обем, почвата засъхва по-бързо и растенията не получават необходимата, за развитието си, влага. Субстратът не бива да пресъхва, както и да се преовлажнява. Поливаме винаги, когато повърхностния почвен слой (3-5 см) е сух. Количеството на водата зависи от обема на съда. Растението е получава достатъчно влага, когато водата протече през дренажния отвор на съда. Младите фиданки изискват повече влага и се поливат два пъти дневно – рано сутрин и привечер. Поливките се разреждат едва, когато корените укрепнат.

Слабите и увредени клонки се отстраняват своевременно. Така хранителните ресурси на растението се насочва към здравите. Те укрепват и са в състояние да издържат натоварването от струпаните едри плодове. При младите фиданки, това прочистване се извършва ежеседмично, а при възрастните екземпляри - веднъж в месеца.

Когато се засаждат ябълки, за да създадем условия по-добро кръстосано опрашване трябва да засадим не по-малко от два различни вида.

Миниатюрните овошки пречистват въздуха, изглеждат елегантно и дават реколта. Плодовете им се консумират и са подходящи за консервиране, както останалите. Вярно е, че цената им на пазара превишава неколкократно тази на „нормалните“ видове, но за сметка на това, при осигурени добри условия, те ще ни радват с красотата си над 20 години.


Последна промяна: Вторник, 08 Май 2018 23:19


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...