Logo
Печат на тази страница

Правилният избор при закупуване на растения

Градински център... Градински център...

Началото на пролетта е най-подходящото време за закупуване на нови растения за дома и градината. По правило, планираме какви разсади да закупим, вземайки под внимание индивидуалните изисквания на цветето и условията, които можем да му осигурим. Начините за доставка са няколко: от градински център, от цветарски магазин или по Интернет. Обикновено се насочваме към проверени доставчици и търговци, чиито продукти вече познаваме, но понякога се доверяваме на нови и непознати фирми, които предлагат по-атрактивни цени. И тук, както при всяка друга покупка, трябва да преценим съотношението между качеството и цената...

Много често изгодната ценова оферта се отнася за недостатъчно добре развити или заразени растения. Рискът да отнесем в къщи цвете, нападнато от болести или вредители и да заразим останалите, които вече отглеждаме, е наистина голям. Това налага да се научим да откриваме здравите и силни растения сред многообразието, предлагано на пазара.

В градинските центрове са създадени оптимални условия за развитието на растенията, но отглеждането им в големи групи е предпоставка за развитието на болести и неприятели. Единственият възможен начин да предотвратим закупуването на заразен посадъчен материал е стриктната визуална проверка.

В началото на вегетационния период здравите и силни растения са с добре развити, симетрично оформени и равномерно облистени корони. Структурата е компактна и плътна, а в основата на филизите не се забелязват наранявания, причинени при транспортирането. Съвсем друга е визията на растенията в късната есен. Прекалената им свежест в края на вегетацията подсказва, че в следствие на форсирането им в оранжерията, те не са подготвени за периода на покой и трябва да положим по-специални грижи, за да не ги загубим. През зимата, за да привлекат вниманието на клиентите, търговците наложиха практиката за изнасяне на саксийните цветя на открито. Трябва да знаем, че ако не са зимоустойчиви, престоят при температура по-ниска от 5ºС ги уврежда необратимо и те ще загинат, въпреки добрите условия, които ще им създадем у дома.

Почва в саксия с бяла плесен...Особено внимание трябва да обърнем за наличието на плесените по всички части на растението и саксията.

Много внимателно трябва да огледаме листата: дали са добре развити, с характерен за вида наситен зелен цвят. По – светлите и пожълтели листа доказват, че на цветята не е осигурена достатъчно влажна и хранителна среда. Разстоянието между листата трябва да е да е характерно за вида.
По петурата не бива да има петна или следи от вредители. Драцена с жълти листа...Наличието на: жълтеникави линии или петна; бели прахообразни налепи; жълти, оранжеви или кафяви подутини по повърхността на листата е сигнал, че растението е заразено с вируси, плесени или ръжди. Повехналите листа при влажна почва показват наличието на гъбен патоген. При хризантемата задължително трябва да проверим за наличие на покафеняване между жилките или дълги тунели, проядени в тъканта на листата. Причината за появявата им са нематодите и листоминиращите мухи. Препоръчително е да погледнем и долната повърхност на листата. Така ще предотвратим закупуването на растение, нападнато от белокрилки, щитоносни въшки или паяджинообразуващи акари.

Луковици на зюмбюл...Ако хванем самия стрък и го повдигнем леко, а саксията не се отдели от почвения субстрат, приемаме, че растението е добре вкоренено. Между почвата и вътрешната страна на саксията не се допуска наличие на въздушна фуга. Не добро е състоянието на цвете, чиито корени са прорастнали прекалено и се показват през дренажните отвори на съда. Видимата част на коренчетата трябва да е бяла и влажна, а при луковичните цветя не бива да се забелязват наранявания и следи от загниване на луковицата.Орхидеите се предлагат в прозрачни съдове и е лесно да се определи състоянието на кореновата им система. Здравите корени са твърди, имат сребристосив цвят и растящи краища. Ако корените са кафеникави и без живи краища – не бива да закупуваме растението.

Миризмата на почвата в саксията трябва да е приятна и характерна. Тежката гнилостна миризма е сигнал за преовлажняване и загниване на корените.

Стъблата и клонките трябва да са силни и еластични. Кората да е с гладка повърхност, без напуквания и механични повреди. Структурата на короната трябва да е характерна за избрания вид. Стъблото да е здраво и изправено. Честа практика е недобросъвестни производители и търговци да прикриват изкривявания, пречупвания или други механични повреди по стъблата, прикрепяйки ги към опорни конструкции. Това налага да бъдем по-прецизни при огледа на такова растение.

Колкото и перфектна визия да има едно цвете, не бива да го купуваме, ако е отрупано с цвят, но няма нито една нова пъпка. Същото правило може да се приложи и при наличието на цветен прашец по тичинките. Въпреки, че растенията са здрави, тези два факта показват края на цъфтежния им период – т.е. въпреки грижите, които ще положим, ще се радваме на
цветната феерия едва през следващата година. Най-добрият възможен избор е цвете с относително еднакво съотношение между цветовете, полуразтворените и неразтворени пъпки.

Цветовете на растенията също могат да бъдат индикатор за наличие на болести. Не бива да купуваме саксийни или градински цветя, ако ядрото на цветчетата е черно или венчелистчетата са нарязани, изгризани или с нарушена цялост.

Визуален контрол върху закупуваните растения можем да осъществим в търговските центрове или цветарските магазини. Но когато закупуваме цветя от електронен магазин е добре, преди да заплатим, да проверим пратката и ако посадъчният материал е некачествен, да използваме опцията за отказ. За тази цел трябва да сме проучили детайлно начините за доставка, които съответният търговец предлага.

След като сме закупили растенията, е добре да ги оставим няколко дни под карантина. Ако се развиват добре и не се наблюдават характерните симптоми, можем да ги засадим на предвиденото за тях място в градината или да ги пресеем в подходящи съдове.


Последна промяна: Понеделник, 08 Август 2016 22:36


Влезте, за да коментирате

ВХОД | РЕГИСТРАЦИЯ
© Elegantz Ltd. www.elegantz.bg Всички права запазаени...